Itt is jól megy a turizmusnak

Itt is jól megy a turizmusnak

A Hajdú-Bihar megyében eltöltött vendégéjszakák száma rekordot döntött tavaly, az idei januári adatok pedig az egy évvel korábbinál is magasabbak. Ez hangzott el pénteken a megyei közgyűlés tanácskozásán, amelyen  áttekintették a térségi turizmus helyzetét.

2016-ban Hajdú-Biharban a vendégek száma meghaladta a 484,5 ezret, a vendégéjszakák száma pedig csaknem elérte a másfél milliót, ami 9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.  Kabály Zsolt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője tájékoztatójában elmondta: az Észak-alföldi régió három megyéje – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – közül  Hajdú-Biharban realizálódik a vendégéjszakák 62 százaléka.

A vendégéjszakák 67 százalékát Hajdúszoboszlón, 28 százalékát Debrecenben töltik el a turisták, miközben hatalmas potenciál rejlik a térség többi településben is – tette hozzá.


Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke jelezte, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megye idegenforgalmi és turisztikai kérdéseire, a megye turizmusának koordinálására, amire a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében négymilliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésükre.


A közgyűlésen Kabály Zsolt emlékezetett rá, hogy az Országgyűlés 2016. december 6-án fogadta el az új turizmusfejlesztési törvényt, amely teljesen új megközelítési módot érvényesít az ágazatban, és kimondja, hogy a turisztikai fejlesztések tervezése a jövőben a turisztikai célok, fogadóterületek mint alapegységek szerint történjen. 

 
A szemlélet alapgondolata, hogy az utazási döntés meghozatalakor nem önmagában egy-egy attrakció a meghatározó, hanem egy adott térség egymáshoz közel lévő természeti kincsei, épített örökségei, rendezvényei, programjai, gasztronómiája, szálláshelyei, a térség hagyományainak színes kínálata jelent igazi vonzerőt.


Eddig három hazai turisztikai térséget – Sopron, Balaton és Tokaj-Nyírség-Felső-Tisza – nevezett meg a kormány, de 2017 első félévében újabb fejlesztési területeket nevesítenek, amely Hajdú-Bihar megyét is érinti – jelezte a szakember.