A Stadler 510 Flirt vonatot szállíthat a svájci vasutaknak

A Stadler 510 Flirt vonatot szállíthat a svájci vasutaknak

Legfeljebb 510 egyszintes Flirt motorvonat szállításáról írtak alá keretmegállapodást a Stadler vasúti járműgyártó, valamint három vasúttársaság, a Svájci Szövetségi Vasút (SBB), a Thurbo és a RegionAlps képviselői. Ezt közölte a Stadler csütörtökön.
A Stadler a megrendelés első lehívásakor 286 járművet fog szállítani mintegy kétmilliárd svájci frankért, a keretmegállapodás további 224 Flirt járműre opciót tartalmaz.

Felidézik, hogy a Svájci Szövetségi Vasút, a Thurbo és a RegionAlps még 2021 októberében hirdette ki nyertesként a Stadlert a legfeljebb 510 egyszintes Flirt motorvonat gyártásáról és szállításáról szóló közbeszerzésen. A svájci szövetségi közigazgatási bíróság nemrégiben elutasította az egyik sikertelenül pályázó ajánlattevő kifogását, így elhárult az akadály a szerződés aláírása elől.

A Stadler 155 négykocsis vonatot gyárt az SBB-nek, 24 négykocsis vonatot szállít a RegionAlps megrendelésére, valamint 19 négykocsis és 88 háromkocsis vonatot a Thurbo számára.

Az első vonatok várhatóan 2025 decemberében állnak forgalomba, az első lehívás utolsó járművét a tervek szerint 2034-re szállítják le. Az SBB számára kötött keretmegállapodást is beleszámítva a Stadler már több mint 2500 darabot értékesített a legkelendőbb járművéből, 21 országban, az Északi-sarkkörtől Afrikáig. Magyarországon a MÁV és a GYSEV kötelékében összesen 143 FLIRT vonat közlekedik. A cégcsoport tájékoztatása szerint a teljes megrendelésállománya 2021-ben rekordösszeget, 17,9 milliárd svájci frankot tett ki, a megrendelések ebben az évben egy év alatt 28 százalékkal 5,6 milliárd svájci frankra emelkedtek. Közölték azt is, hogy a Stadler csoport árbevétele 2021-ben 18 százalékkal 3,6 milliárd svájci frankra emelkedett az előző évhez képest, 2022-re 3,7-4,0 milliárd svájci frank közötti árbevételt várnak.

A svájci központú Stadler cég Magyarországon három leányvállalattal – Stadler Szolnok Kft., Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft., Stadler Trains Magyarország Kft. – van jelen, a tavalyi átlagos foglalkoztatotti létszám 755 fő volt.

A konszolidált adatok szerint 2021-ben a három leányvállalatnak Magyarországon 54 milliárd forint árbevétele volt, ami 13,25 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

“A cég Magyarországon több mint 50 milliárd forint beruházást hajtott végre 2007 óta”

– közölte a Stadler.

Kapcsolódó cikkek