Gyengébb a vártnál a beruházás teljesítménye

Gyengébb a vártnál a beruházás teljesítménye

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte: tavaly a nemzetgazdasági beruházások 4,5 százalékkal maradtak el az előző év beruházásainak volumenétől, a csökkenő trend az év negyedik negyedévét és a 2011-es évet egyaránt jellemezte. Az előző év utolsó negyedévében a mezőgazdasági és feldolgozóipari beruházások jelentős, 11,7 százalékos, illetve 18,4 százalékos növekedése mérsékelte a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést. Az utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint ellentmondásos a kép: míg az ingatlan- és az infrastrukturális beruházások lefelé húzzák a teljesítményt, a kapacitásbővítésért felelős feldolgozóipar és a járműiparhoz kapcsolódó beruházási aktivitás továbbra is “pörgős”.

Az elemző úgy látja, egyes gyengén teljesítő ágazatok elérték mélypontjukat, a következő időszakban a tavalyihoz hasonló mértékben már nem fogják csökkenteni a teljesítményt. Suppan Gergely szerint elképzelhető, hogy az év közepén megáll a visszaesés.

Hozzátette, hogy a különadók kivezetése 2013-ban élénkítheti a beruházási aktivitást például a távközlésben és az energetikai szektorban is.

A szakértő nem vár az idei évre nagy fellendülést, azzal számol, hogy a beruházások visszaesése 0,5-1 százalékra mérséklődik. Megjegyezte, hogy az alacsony hitelkiáramlás fékezni fogja a teljesítményt. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint a szűkös hitelpiac mellett a stagnáló gazdaság és a bizonytalan külpiaci környezet miatt is gyenge marad az idén a beruházási teljesítmény. A szakértő 2012-re stagnálást, a tavalyinál kisebb mértékű visszaesést valószínűsít.

A válság által leginkább sújtott ágazatok beruházási visszaesését nem tudta teljesen ellensúlyozni a feldolgozóipar, de támaszt nyújthat az alacsony bázis. A beruházások visszaesése már negyedik éve tart – jegyezte meg. Trippon Mariann szerint az alaptendencia nem változik az idén sem. Megjegyezte, az adatok alapján látható, hogy nem a beruházások okozták a bruttó hazai termék (GDP) negyedik negyedéves vártnál jobb teljesítményét.

Az NGM az adatra reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy a KSH által közzétett 2011 negyedik negyedévére vonatkozó adatok szerint kedvező folyamatok történtek a feldolgozóiparban, ugyanis 2010 második negyedéve óta folyamatos bővülést tudott elérni éves összevetésben. 2011 negyedik negyedévében a feldolgozóipari beruházások volumene az egész évben jellemző trendnek megfelelően jelentős mértékben, 18,4 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az egész évet tekintve 24,2 százalékos beruházási bővülését produkált az ágazat.