Fontos az európai szélessáv

Fontos az európai szélessáv

szélessávú netA magyar soros elnökség jogalkotási prioritásai közé tartozik az európai Digitális Menetrendhez igazodva a szélessávú internet-hozzáférések elterjedésének ösztönzése, amelynek egyik fontos eszköze lesz az Európa egészére kiterjedő rádióspektrum-politikai program megalkotása.

Erről Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár beszélt, aki a magyar soros EU-elnökség képviseletében munkaebéden tárgyalt a Brit Kereskedelmi Kamara képviselőivel Brüsszelben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vasárnapi közleménye szerint az államtitkár a soros elnökség prioritásait ismertetve jelezte, Magyarország a távközlés területén is a párbeszéd és a konszenzuskeresés útját járja. Hangsúlyozta, gyors és átgondolt döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy Európa az információs kor technológiai változásainak ne elszenvedője, hanem alakítója és haszonélvezője legyen. Európa versenyképességének megőrzésében és gazdasági fellendülésének biztosításában kulcsszerepet játszik az infokommunikációs szektor.

Az államtitkár szerint a magyar EU-elnökség sikeressége nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az európai polgárok minél nagyobb számban, minél nagyobb területen, egyre olcsóbb és egyre fejlettebb távközlési és informatikai szolgáltatásokhoz jussanak mind az állami, mind a piaci oldalon. Kiemelte, hogy a ma egyre meghatározóbb digitális szolgáltatások minden európai polgár életének részévé fognak válni, és az ehhez szükséges feltételek megteremtésében nagy szerepe lehet a magyar EU-elnökségnek is.