November végére a múlt évi szint alá csökken az államadósság

November végére a múlt évi szint alá csökken az államadósság

November végére "mindenféle számítás" szerint  a múlt évi szint alá csökken  a teljes államadósság. Ezt jelentette be Borbély László András az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában.

Árfolyamtól függően várhatóan 35-37 százalék lesz a devizarészarány az év végére, míg három évvel ezelőtt nagyjából fele-fele volt a deviza és a forinthitel aránya az államadósságon belül. Ezzel jelentősen csökken az államadósság árfolyamkitettsége, kockázata – tette hozzá.

Novemberben csaknem ezermilliárd forint törlesztés lesz, tehát nemcsak GDP-arányosan csökken az adósság ebben a hónapban hanem abszolut értékét tekintve is. Az Európai Uniótól 2008-ban felvett hitelből november elején visszafizetett 2 milliárd euró – 620 milliárd forint – mellett 355 milliárd forint értékű diszkont kincstárjegy is lejár – ismertette az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Emlékeztetett arra is, hogy az éves magyar GDP mintegy 30 000 milliárd forint, azaz 300 milliárddal csökkenő adósság egy százalékponttal alacsonyabb GDP-arányos szintet jelent.

Borbély László András azt is elmondta, hogy az EU-tól felvett hitel, amelynek utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága. Az Európai Bizottság 3A-s kibocsátóként, azaz a legjobb minősítésű adósként vette fel a fedezetét és változatlan feltételekkel felár nélkül nyújtotta a magyar államnak. Az ÁKK vezető tisztségviselője emlékeztett arra is, hogy a 2008-as 20 milliárd eurós IMF-EU hitelkeretből Magyarország ténylegesen 12,8 milliárdot hivott le.

Borbély László András felhívta a figyelmet arra is, hogy az adósságkezelő hetente közöl GDP-arányos adósságadatot, amely azonban nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.