startup (illusztráció), forrás: pexels.com

Nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

Nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) és a Startup Genome közös kutatása alapján 41 százalékkal emelkedett a magyar startup ökoszisztéma értéke. Ezt közölte a NIÜ kedden.

A tájékoztató szerint a London TechWeeken mutatta be a 2024 Global Startup Ecosystem Report-ot (GSER) a Startup Genome és a Global Entrepreneurship Network. A GSER startup adatbázisa globálisan egyedülálló: közel 5 millió vállalat adatait elemzi, több mint 300 vállalkozói innovációs ökoszisztémában.

A magyar ökoszisztéma elemzésében a NIÜ működött közre a Startup Genome stratégiai partnereként.

A 2024-es jelentés szerint a magyar innovatív vállalkozói ökoszisztéma 2021. július 1. és 2023. december 31. között 2,4 milliárd dollár ökoszisztéma-értéket hozott létre. Ez 41 százalékos összesített növekedést jelent a 2019. július 1. és 2021. december 31. közötti időszakhoz képest. (Az ökoszisztéma-érték a gazdasági hatás mértéke, amelyet az exitek és a startup-értékelések alapján számítanak ki.) Az elemzés kiemeli, Budapest és Magyarország kedvező lokáció a startup alapításra, mert van elérhető, magasan képzett munkaerő, jelentős adókedvezményekkel – ideértve a tavalyi évben megalkotott ESOP és tőkévé konvertálható kölcsön (convertible note) szabályozásokat – ösztönzi a kormány a kutatás-fejlesztést és az innovációt, valamint Budapest olyan stratégiai elhelyezkedést tudhat magáénak, ahonnan gyorsan elérhetők nem csak a kelet-közép-európai régió országai, de Nyugat-Európa is.

A jelentés rámutat, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma erősségei közé tartoznak a mesterséges intelligenciával, a big datával, valamint az adatelemzéssel foglalkozó startupok, a fintech vállalatok, valamint az élettudományok (life sciences) köré szerveződő innovatív mélytechnológiai (deeptech) vállalkozások is.

Kapcsolódó cikkek