Már a cégek negyede eadta mérlegét

Már a cégek negyede eadta mérlegét

Soha ennyi cég nem adta be időben a mérlegét, már most 25 százalékkal több a benyújtott mérlegek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ezt közölte a ceginfo.hu online portált üzemeltető Wolters Kluwer Kft. pénteken az MTI-vel.

Az online adatbázisból kiderül, hogy a korábbi évek során április végéig átlagosan harminckétezer cég adta be mérlegét, idén ez a szám már 42 ezer felett jár. A közlemény szerint ennek oka lehet az is, hogy 2016. január 1-jétől már nem kell fizetni a beszámolók közzétételéért. Az elmúlt években a statisztikák alapján a cégek csupán kétharmada küldte be beszámolóját időben, és röviddel a határidő lejárta után nőtt 90 százalékra azok aránya, akik már teljesítették ezt a kötelezettségüket.

Azt a céget, amely május 31-ig nem teszi közzé elektronikusan beszámolóját, az adóhatóság 15 napon belül felszólítja a közzétételi kötelezettség 30 napon belüli teljesítésére, egyúttal maximum 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja. A 30 nap leteltével – ha addig nem pótolta a beszámolót – újabb felszólítást kap a cég, és immáron 1 millió forintig terjedő bírságot is fizettethet vele a hatóság. Ha a második felszólítás is eredménytelen, akkor hivatalból törlik a társaság adószámát – figyelmeztet a Wolters Kluwer Kft..