Rostdús étrend, kicsattanó egészség

Rostdús étrend, kicsattanó egészség

egy maréknyi búza

A NIH-AARP Diet and Health Study elnevezésű összefoglaló tanulmányt az Archives of Internal Medicine közölte. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a világ legnagyobb orvostudományi kutatóközpontja, melynek huszonhét osztálya a legkülönbözőbb betegségek vizsgálatát végzi. Vizsgálatukban az amerikai nyugdíjasok egyesülete által kiküldött kérdőívekre leadott válaszokat elemezték. A szervezet 1995-96-ban 3,5 millió, a táplálkozási, életmódbéli szokásokról szóló kérdőívet küldött ki hat államban élő tagjainak.

egy asztal tel rostdús ételekkels

Yik Yung Park és munkatársai kilenc évvel a kiindulási adatgyűjtést követően összesítették 388 000 nő és férfi halálozási statisztikáját. Ezt vetették egybe a kérdőíveknek a növényi rost fogyasztására vonatkozó adatokkal. A rostban gazdag táplálkozás csökkenti a gyulladást, segíti a bélmozgást, mérsékli a vérnyomást és a vérzsírok szintjét, javítja a vércukorszintet, megkönnyíti a súlycsökkenést, és szerencsés esetben megköti a rosszindulatú daganatokat okozó kémiai anyagokat, melyek aztán kiürülnek a szervezetből. A kutatók öt csoportba osztották a vizsgálati alanyok növényi rostfogyasztásra vonatkozó adatait. Az értékelés során kiderült, hogy a legtöbb rostot fogyasztó húsz százalék halálozási kockázata huszonkét százalékkal volt kisebb, mint a legkevesebb rostot fogyasztó húsz százaléké.

A vizsgálat kimutatta, hogy a rostdús étrend nemcsak a szív és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentette, hanem a légúti kórképekét és a fertőző betegségekét is. Ez utóbbi eddig nem volt ismert. A férfiak csoportjában a rosszindulatú daganatok okozta halálozás is csökkent, de ez a nőkre nem vonatkozott. Különösen a gabonafélék, barna rizs, kukorica, zab élelmi rostjai bizonyultak a betegségek ellen hatásosnak.