fotó: Klausz Ádám/Fortepan

Horváth Attila: Igazi forradalom volt 1956

Horváth Attila: Igazi forradalom volt 1956

Az emberek nem fizetésemelésért mentek ki az utcára, hanem saját szabadságuk kivívásáért, a hazugságok leleplezéséért. Ezt mondta a jogtörténész az M1 aktuális csatornán kedden.

Hosszú történelmi folyamat vezetett az 1956-os forradalom kitöréséig, amelyek része volt a háborús vereség, a szovjet megszállás, a kommunista párt erőszakos hatalomátvétele, a koncepciós perek, szinte az egész társadalom meghurcolása és az erőltetett ideológia is. Része volt az is, hogy megtámadták a magyarság nemzeti önbecsülését, elvették nemzeti szimbólumait, történelmét, múltját, és komoly támadásokat intéztek az egyház és a család ellen – mondta a szakértő.

Horváth Attila szerint azonban ennél is fontosabb volt az,

hogy 11 éven keresztül hazudtak az embereknek,

azt mondták nekik, hogy a legboldogabb világban élnek, teljesen szabadok, az ország szuverén, miközben

“ebből egy szó nem volt igaz”.

A jogtörténész kitért arra, a kommunista párton belül belső válság, hatalmi harc is kialakult ekkorra, klikkharcok voltak Nagy Imre és köre, valamint Rákosi Mátyás és köre között, ennek következtében cselekvőképtelenné vált a vezetés. Emellett pedig dilettáns embereket tettek vezető állásba, akik alkalmatlanok voltak egy ilyen válság kezelésére – mondta.