Emiatt kell zártan etetni-itatni a házimadarakat

Emiatt kell zártan etetni-itatni a házimadarakat

A vadmadarak közvetítésével terjedő madárinfluenza-vírus megállításához meg kell akadályozni, hogy azok házimadarakkal kerüljenek kapcsolatba, ezért rendelték el a zárt etetést-itatást. Ezt mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatornán pénteken

Hozzátette, az egyik legnagyobb kockázat az, hogy a leszálló vadmadár közvetlenül érintkezik a takarmánnyal vagy a vízzel, ezen keresztül fertőzi meg a házimadarat. A másik probléma, ha baromfik közé száll le, ezt is meg kell próbálni kizárni. A hatóság és az állattartók feladata a kockázatok csökkentése, de így sem lehet teljesen kivédeni a fertőzést, az érintett állattartóknak kártalanítás jár – mondta. A jogszabályok szerint a fertőzött állatokat mindenképpen le kell ölni.

Bognár Lajos elmondta, az állategészségügy a két megye két településén kimutatott fertőzés miatt szállítási tilalmat vezetett be az éllő állatra és az állati termékekre egyaránt. Az állatorvosok minden érintett körzet állattartó telepeit ellenőrzik, megfigyelik az állatokat.
 Jelezte, ha a járványhelyzet úgy kívánja, az állatok zártan tartására is fel kell készülniük a gazdáknak. 

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és baromfitermékeket is kiszállítani, ahogy Kanadába és az Egyesült Államokba is. Vannak olyan unión kívüli országok, amelyekbe viszont egész Magyarország területéről nem lehet szállítani. Ezért felvették a kapcsolatot minden ilyen kereskedelmi partnerrel, hogy minél hamarabb csak az érintett zónákat korlátozzák – mondta.