illusztráció

Koronavírus: újabb kismama életét mentették meg Szegeden

Koronavírus: újabb kismama életét mentették meg Szegeden

A keringési- és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel, vagyis extracorporeal membrane oxygenatiorral mentették meg egy újabb, koronavírus miatt súlyosan megbetegedett kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Erről tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn a médiát.
A szegedi édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még tavaly decemberében világra jött.

Tünetei súlyosabbá váltak. páciens a Covid-intenzív osztályra került, állapota azonban a szakszerű és gondos kezelés ellenére folyamatosan romlott. Átkerült az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe, ahol hetven napig ECMO-kezelést kapott. Ezt követően pár hétig szükséges volt a lélegeztetése, majd a szakemberek hosszú napokig készültek arra, hogy fokozatosan felébresszék, a napokban pedig gyógyultan távozhatott otthonába.

Korábban már két másik kismama is koronavírus-fertőzés következtében súlyos állapotba került, esetükben is ECMO-kezelésre volt szükség, majd gyógyulásukat követően hazatérhettek gyermekeikhez és férjükhöz.

Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője kiemelte, a műtüdővel kezelt kismamák mind a hárman közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, életet adtak harmadik gyermeküknek.

“Az esetek bizonyítják az SZTE több szakterületen dolgozó és együttműködő orvosainak és más szakembereinek felkészültségét, kardiotechnikusai gyakorlottságát, és ápolói rendkívül odaadó, szakszerű és példaértékű munkáját”

– hangsúlyozta a professzor.

Kapcsolódó cikkek