Közelről figyelik a "Naprendszer királyát"

Közelről figyelik a "Naprendszer királyát"

Most sok mindent megtudhatunk az óriás gázbolygóról, fotó: OrigoMinden korábbinál jobban, 4200 kilométerre megközelítette a Jupitert az öt éve felbocsátott Juno űrszonda, amely igyekszik kifürkészni a Naprendszer legnagyobb bolygójának titkait.

A világűrben óránként 208 ezer kilométer/órás sebességgel száguldó űrszonda csaknem öt évig tartó utazás után, július 4-én állt pályára az óriási gázbolygó körül, hogy többet megtudhassunk a Naprendszer keletkezéséről.Eddig még soha sem került annyira közel vastag felhőrétegéhez, mint szombaton, közép-európai idő szerint délután 3 óra körül.Egyébként egyetlen más űrjármű sem. A Pioneer 11 amerikai űrszonda közelítette meg a legjobban 1974-ben, de csak 43 ezer kilométerre merészkedett a bolygóhoz – írta az Origo.

A 2018 februárjáig tartó, 1,1 milliárd dolláros küldetés végéig a Juno még 35 alkalommal kerül közel a Jupiterhez, de egyszer sem ennyire. A szombati “randevú” alkalmából a NASAbekapcsolta az űrszonda kameráját és nyolc mérőműszerét, amivel kezdetét vette a Juno kutatási missziója.

Ez az első alkalom, hogy közelről megfigyeljük a Naprendszer királyát, és megtudjuk, hogyan is működik jelentette ki Scott Bolton, az űrszonda főfejlesztője, a texasi San Antonió-i Southwest Research Institute kutatója.

a vörös pöttyre is kíváncsiak a NASA tudósai

A vörös pöttyre is kíváncsiak a NASA tudósai, fotó: Origo

A tudósok úgy vélik, hogy a Jupiter alakult ki elsőként a Naprendszer bolygói közül, de nem tudják, hogyan. A szonda a gázbolygó különböző rétegeiben végez méréseket, hogy az emberiség megismerhesse azok összetételét. A kutatók egyebek közt a Jupiteren tomboló rendkívül erős szelek okaira és arra is szeretnének választ kapni, hogy a gázbolygónak van-e szilárd magja.

Emellett a NASA tudósai a Jupiteren látható hatalmas vörös pöttyre is kíváncsiak, amely nem más, mint egy évezredek óta dúló, gigantikus vihar. Szombaton adódott az első alkalom arra, hogy az űrszonda fotókat készítsen a Jupiterről, amiket a NASA várhatóan már a jövő hét végén publikálni fog. Ezek kiértékelése viszont még eltart majd egy ideig.

Kapcsolódó cikkek