Autóban utazni csak lassan, csak háttal

Autóban utazni csak lassan, csak háttal

baba a kocsiban

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája a közlekedésbiztonsági hatósággal együttműködve hétfőn hozta nyilvánosságra új ajánlásait. A két évesnél nagyobb gyerekeknek egy méter negyvennégy centis magasságig ülésemelőt kell használniuk, hogy a biztonsági öv megfelelően védje őket. A tizenhárom év alattiak az ajánlások szerint csak a hátsó ülésen utazhatnának. A testre nem megfelelően felfekvő biztonsági öv a balesetek tapasztalatai szerint hasi és gerincsérüléseket okozhat.

baba a kocsiülésben

Az Egyesült Államokban öt év alatt történt balesetek adatainak egy 2007-es elemzése szerint az egy éves kor körüli gyerekek ötször kevesebb sérülést szenvedtek el, ha a menetiránynak háttal elhelyezhető ülésben tartózkodtak az ütközés idején. Más adatok szerint az a mintegy ezer gyerek, aki tizenöt év leforgása alatt megsérült a menetiránnyal szemben ülve, kevesebb sérülést szerzett volna, ha a gyerekülés fordítva lett volna elhelyezve az autóban. A csecsemőknek és kisdedeknek viszonylagosan nagyobb a fejmérete és rövidebb a nyaka, ezért a menetiránnyal szemben ülve egy ütközés ereje úgy megránthatja a gyerek fejét, hogy akár gerincvelői sérülést is elszenvedhet.

A kereskedelmi forgalomban kapható gyereküléseken a gyártók feltüntetik, mekkora testsúlyig ajánlják használatát. A most közzétett ajánlásban a szakemberek azt javasolják a szülőknek, hogy amikor a baba testsúlya meghaladja a megadott értéket, akkor cseréljék ki a gyerekülést nagyobb méretre, ám két éves korig ragaszkodjanak a menetiránynak háttal elhelyezhető változatokhoz.