Újra lesz Teleki-virág vetélkedő

Újra lesz Teleki-virág vetélkedő

gyurgyalagIdén is meghirdeti a Teleki-virág vetélkedőt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának (SZTE JGYPK) Interaktív Természetismereti Tudástára (ITT) a szovátai Teleki Oktatási Központtal és a Csemete Természet és Környezetvédelmi Egyesülettel összefogva.

A vetélkedő célja, hogy a hazai középiskolások elmélyíthessék Erdéllyel kapcsolatos ismereteiket, és lehetőséget biztosítson arra, hogy az Erdélyben és az anyaországban élő diákok között rendszeres kapcsolat alakuljon ki – mondta el az MTI-nek Annus Gábor, a SZTE JGYPK Kommunikációs Irodájának vezetője.

A kezdeményezés tavaly már nagy sikert aratott, akkor egy kultúrtörténeti és természetismereti vetélkedőt hirdettek meg gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók számára. 2012-ben az ország különböző intézményeiből 46 csapat jelentkezett a megmérettetésre.

A háromfordulós vetélkedősorozaton kétfős csapatok indulhatnak. Az első fordulóban a csapatoknak egy rövid dolgozatot kell készíteniük az ajánlott tíz témakör egyikéből: Erdély Hunyadi Mátyás korában; erdélyi fejedelmek; Erdély természettudósai; erdélyi származású magyar utazók, felfedezők; ősi nép mesterségek Erdélyben; egykori erdélyi madár- és növénynevek; Verespatak – bányák és bányászok a régi Erdélyben; nevezetes székelyföldi falvak; kisvasutak Erdélyben, vadászatok a régi Erdélyben.

A legjobb dolgozatokat készítő stábok a második fordulóban képes összefoglaló segítségével bemutatják dolgozataikat és részt vesznek Szegeden egy vetélkedőn, amelynek témája: Erdély kulturális és természeti értékei, különös tekintettel a Sóvidékre.

A második forduló nyertesei 2013. április 8-12. között erdélyi középiskolásokkal mérhetik össze tudásukat a Teleki-virág Interaktív Természetvédelmi Vetélkedőn a szovátai Teleki Oktatási Központban. Az erdélyi rendezvény központi témája a gyurgyalag, a 2013-as év madara.

A vetélkedő első hat helyén végző csapat a tavalyihoz hasonlóan, a Teleki-virág Vetélkedőn helyezést elért erdélyi diákokkal közösen augusztusban természetvédelmi táborban vehetnek részt a Csemete egyesület bugaci erdei iskolájában.

A jelentkezési határidő február 11.

Kapcsolódó cikkek