forrás: Nyíregyházi Állatpark

Megmentették a Nyíregyházán élő, ezüsthátú gorilla életét

Megmentették a Nyíregyházán élő, ezüsthátú gorilla életét

Három hete a Nyíregyházi Állatpark 24 éves hím gorillájánál nehezített rágást és nyelést tapasztaltak a park gondozói, ezért 2 napnyi megfigyelés után- mivel az állapota nem javult-a park állatorvosi csapata úgy döntött, hogy elaltatják és megvizsgálják hogy mi akadályozza az állat nyelését.
A beavatkozásnál amelyet dr. Járos Ildikó, a Nyíregyházi  Állatpark vezető állatorvosa irányított, jelen volt egy humán szájsebész is, Dr Fábián Gábor és egy radiológus, Dr. Albert Zsuzsa is.

Miután előkészültek  a beavatkozásra, az állat elaltatása után megkezdték a probléma keresését. A röntgen vizsgálatok nem mutattak elváltozást az ultrahang vizsgálat során, viszont a szakemberek megtalálták a  probléma okát,

egy hatalmas méretű tályogot az állat nyelvgyökében  ami már oly nagyra növekedett, hogy nem csak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette.
megmentették a gorilla életét
forrás: Nyíregyházi Állatpark

Az orvosok eltávolították a tályog tartalmát,  így a probléma akut megoldást kapott. A  baktériumtenyésztés után  megkezdődött egy antibiotikum kúra is. A beavatkozás kockázata igen nagy volt, hiszen a főemlősök altatása sosem egyszerű, de mint utóbb kiderült az igazi problémát később tapasztalták a gondozók, hiszen Djumbah nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző antibiotikumokat, ezért hosszú  kísérletezés után  mindig más-más nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert hogy az állat szervezébe bejusson a megfelelő mennyiségű hatóanyag.

Az operáció sikeres volt és az antibiotikum kúra is véget ért így a gorilla hím most már elégedetten falatozik kifutójában.
Djumbah fogát nézi a szakembert, forrás: Nyíregyházi Állatpark

Kapcsolódó cikkek