A csillagok vezérlik a ganajtúrókat

A csillagok vezérlik a ganajtúrókat

Ganajtúró bogárA csillagok állása alapján tájékozódik egy dél-afrikai ganajtúró bogár, ami - emberi ismeretek szerint - egyedülálló az állatvilágban.

A kutatók már évekkel ezelőtt felfedezték, ezek a két és fél centi hosszú bogarak a Nap és a Hold állását tájékozódási pontnak használják ahhoz, hogy egyenes vonalban tudják gurítani trágyagalacsinjukat. Erre a gyakorlatra azért van szükségük, mert “a legrövidebb út az egyenes”, nevezetesen, így tudnak a leghamarabb elkerülni a trágyakupac küzdőteréről, a többi bogár közeléből, hogy ne kelljen velük vad harcot folytatniuk. A tudósok azt azonban nem tudták, miként képesek ezek a ganajtúrók holdtalan éjeken is tartani az egyenes gombócirányt, márpedig képesek. Galacsinjuk tetejére másznak és ott valóságos tájékozódási táncot járnak, mielőtt “belőnék” magukat.

A Wits Egyetem kutatói bevittek pár bogarat planetáriumukba, hogy megnézzék, miként használják navigáláshoz a Tejutat, és mi történik, ha megfosztják őket tőle. Az eredmény, csillagtalan éjszakán a ganajtúrók elveszítik az egyenes útirányt.

Ezek után már csak az a kérdés marad, mit csinálnak a természetben, ha borult az éji ég.

“Valószínűleg otthon maradnak” – mondta Marcus Byrne, az egyetem professzora.

Kapcsolódó cikkek