Aggódik a Magyar Rákellenes Liga

Aggódik a Magyar Rákellenes Liga

A Magyar Rákellenes Liga szerint a gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat, ezért azt kérte a kormányzattól, hogy gondoljon ezekre is, amikor a döntéseket előkészíti vagy meghozza.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke úgy fogalmazott, aggódik, hogy a kassza szűkítése nem jelent-e egyben életkilátás-csökkentés a rákos betegek gyógyszertámogatásában. Emlékeztetett arra, hogy a gyógyszertámogatások igen jelentős hányadát teszi ki a legkorszerűbb biológiai rákgyógyszerek százszázalékos társadalombiztosítási finanszírozása. A gyógyszerekért a beteg esetenként 300 forintot fizet, a támogatás pedig sokszor öt-hat számjegyű. “Félő, hogy a kizárólag gazdasági megfontolásokat követő döntéshozók, ha az onkológiai gyógyszerek támogatásának szűkítésén is gondolkodnak, akkor ítéletet mondhatnak számos rákbetegen, rövidítve e döntéssel azt az élettartamot, amit ezek az orvosságok már eddig lehetővé tesznek” – közölte.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke úgy véli, nem lehet cél gazdasági megfontolások miatt emberek életét rövidíteni. Simon Tamás különböző sajtóinformációk és a nemzetgazdasági miniszter korábbi közlésére hivatkozva felidézte, februártól a gyógyszerkassza jelenlegi 350 milliárdos tételét 100 milliárddal kívánja csökkenteni a kormányzat.