A tanulás egészségünk záloga

A tanulás egészségünk záloga

Könyveken alvó férfi

A vizsgálatok alapján, minél magasabb képzettségi szintet értek el emberek, átlagosan annál alacsonyabb volt a vérnyomásuk. Egy harminc éven át tartó követéses vizsgálat mintegy négy ezer résztvevője egészségügyi adatainak elemzése mutatta ki, hogy azoknak a nőknek, akik legalább tizenhét évig vettek részt képzésben, master vagy doktori fokozatot szereztek, átlagosan 3,26 higanymilliméterrel alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomásuk, mint azoknak, akik a középiskolát sem végezték el.

A férfiak esetében átlagosan 2,26 higanymilliméterrel volt alacsonyabb a képzettebb csoport szisztolés vérnyomása, mint azoké, akik tizenkét évnél rövidebb időt töltöttek el iskolapadban. Az adatok értékelésekor a kutatók figyelembe vettek olyan, a vérnyomásra ható tényezőket is, mint a dohányzás, ivás, vérnyomáscsökkentő szerek szedése, ám az ezekkel való korrigálás után is fennmaradt a magasabb iskolázottság és az alacsonyabb vérnyomás közt talált összefüggés.

Eric Loucks kutatásvezető, a Rhode Island-i Brown Egyetem munkatársa szerint az eredmény részben megmagyarázza a magasabb iskolázottság és az alacsonyabb szívkockázat közötti összefüggést a fejlett országokban.