Megdőlhet az eddigi evolúciós elmélet a madarakról

Megdőlhet az eddigi evolúciós elmélet a madarakról

Az Eosinopteryx feltételezett kinézete

Egy új röpképtelen szárnyas dinoszaurusz fosszíliáinak felfedezése megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét.

Az Eosinopteryxről szóló tanulmányt a Nature Communications folyóiratban hozták nyilvánosságra brit és kínai paleontológusok. A mindössze harminc centiméteres, madárszerű szárnyas dinoszaurusz egyetlen példánya Kína észak-nyugati részén, Liaoning tartományban került elő. A paleontológusok besorolása szerint a két lábon járó tollas őshüllő a Theropoda (“szörnylábú”) dinoszauruszok alrendjébe, a Troodontidae-családba tartozik.

Az általánosan elfogadott nézet, hogy a madarak a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a kora krétakorban, 120-130 millió évvel ezelőtt – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

“A sokkal régebbi rétegekből előkerülő Eosinopteryx fosszília felfedezése újabb kételyeket ébreszt az iránt, hogy az Archaeopteryx, amelyet gyakran az első madárnak is neveznek, valóban kulcsfontosságú szerepet játszott-e a modern madarak evolúciójában. Leleteink tanúsága alapján, a repülés eredete sokkal összetettebb történet, mint eddig hittük” – fejtegette Gareth Dyke, a Southamptoni Egyetem docense, a tanulmány társszerzője.

A fosszília vizsgálata során a kutatók kikövetkeztették, az Eosinopteryx, bár testét tollazat borította, röpképtelen volt, ehhez túl kicsi volt a szárnyak fesztávolsága. Csontozatának szerkezete sem kedvezett a repülés szempontjából optimális szárnymozgatásnak, lábujjai a talajon való közlekedéshez alkalmazkodtak, az alsó végtagjainak és farkának gyér tollazata pedig megkönnyítette a futást.