Új találmány az összehajtható robogó

Új találmány az összehajtható robogó

A robogóUltrakönnyű, összehajtható elektromos robogót mutattak be csütörtökön Budapesten.

A Moveo névre hallgató huszonöt kilogrammos kismotort a tervezők alapvetően kiegészítő járműnek szánják, használható például munkába járáskor a belvárosi szakaszon, vagy épp kisebb kirándulásokra, miután csomagtartóban magunkkal vittük a nyaralásra – hangzott el a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban megrendezett bemutatón. A robogó a Moveo & Antro Csoport nevű őrségi fejlesztőcsapat munkájának eredménye. Hivessy Géza alapító és befektetőtárs elmondta, hogy a gyártást is szeretnék az Őrségben tartani, erre már ki is szemeltek egy elhagyott cipőgyárat.

A kisebb szériaszámú sorozatgyártás háromnegyed éven, a nagyobb egy éven belül elkezdődhet, amennyiben sikerül összegyűjteni befektetőktől a szükséges további 5,5 millió euró forrást. Ha beindul a nagyobb ütemű sorozatgyártás, a robogó ára kétezernégyszáz euró plusz ÁFA lesz, kisebb szériaszám esetén azonban meghaladná a háromezer eurót. A robogó a segédhajtású kerékpárokkal áll rokonságban, ám azoknál tágabb a közlekedési felhasználási lehetősége, hiszen olyan közlekedési helyzetekben is használható, ahol a kerékpárok nem. Ezenkívül természetesen a kerékpárutakon is lehet vele hajtani, amennyiben betartjuk a sebességhatárt.

A robogó a böröndben

A bőröndbe zárt robogó

A Moveo egyik nagy előnye, hogy személyesebb tárgyunkká válhat, mint egy hagyományos motor, hiszen nem kell parkolóhelyet keresni neki. Valóban, a Moveo otthon, a lakásban is tárolható, feltölteni is itt lehet, egy egyszerű konnektorból. A feltöltésre egy éjszaka bőven elég, és a robogó egy töltéssel harmincöt kilométert tud megtenni sík terepen. Az elektromos járművek piaci szegmense folyamatosan bővül, így a Moveo egy megfelelő termék a megfelelő pillanatban. A Moveo & Antro Csoport három évvel ezelőtt indította útjára a SOLO hibrid koncepció autóját, melyet a Time magazin tavaly a világ ötven legígéretesebb innovációja közé választott.

Az autó még fejlesztés alatt áll, nem áll készen a sorozatgyártásra. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, az őrségi térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy tárcája az elmúlt hetekben kezdte meg az egyeztetéseket a zöld közlekedés fejlesztéséről az iparág képviselőivel.