Mire jó egy robotujj?

Mire jó egy robotujj?

Egy emberi ujjnál is érzékenyebb robotujjat fejlesztettek ki, amely képes lesz a tapintásra.

Amerikai kutatók fejlesztettek ki egy BioTac névre hallgató szenzort. A robotujjakban folyadéktöltet található, és ezenfelül rugalmas bőr borítja, amelyen ujjlenyomati barázdák is találhatók.

A Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi mérnöki iskolájának szakemberi tervezték a robotujjat, hogy alkalmas legyen tapintó érzékelésre. Vezérlésére egy teljesen új algoritmust dolgoztak ki, amellyel képes megállapítani, hogy honnan, milyen irányból érik erőhatások az ujjbegyét. Továbbá a tárgyak hőmérsékletének információjával is rendelkezik. A barázdák javítják a rezgésre való érzékenységet. Ezeket a rezgéseket a belső folyadék továbbítja az ujj csonthoz hasonlító magjához, ami beazonosítja a tapintott tárgy textúráját.

A robotujjat Gerald Loeb és Jeremy Fishel tanította be. Összesen 117 anyagtípussal ismertették meg textil-, papír és írószer boltból, valamint vas- és fémkereskedésből. A tesztek során a robot 95%-os biztonsággal azonosította az anyagokat. Csak olyan anyagoknál nem volt biztos, amelyeket az emberek sem tudtak megkülönböztetni. Ha a fejlesztések sikereket érnek el a BioTac a jövőben alkalmas lehet protézisek használatára.