Nagyon hasznos dolgon dolgozik két magyar cég

Nagyon hasznos dolgon dolgozik két magyar cég

A környezeti kármentesítést jelentősen megkönnyítő és olcsóbbá tevő technológiát fejleszt a Geohidroterv Kft. és a TAM-BAU Kft., a konzorcium a két évig tartó munkálatokra közel 380 millió forint uniós támogatást kapott.

A meglévő eljárások ötvözésével és továbbfejlesztésével olyan új csőfektetési eljárás jöhet létre, amely az eddigi módszereknél gyorsabb és olcsóbb lesz – írták. 

Magyarországon szennyezett talajvizes területek tucatjai maradtak vissza az elmúlt évtizedekből, a fővárosban többek között az Illatos úti vegyi üzem és a Csepel Művek területén. Ezeket a szennyeződéseket a beépítettség és a területhasználat miatt a mostani ipari eljárásokkal nem lehet gazdaságosan megszüntetni.

A fejlesztő cégek szerint az új technológiára nemcsak belföldön, hanem külföldön is lehet kereslet a környezetipari vállalkozások részéről. Hozzátették, a munkák során elvégzendő vizsgálatok új alkalmazási területeket is nyithatnak. A környezettechnológiával és környezetvédelmi építéssel foglalkozó Geohidroterv Kft. belföldi értékesítéseinek nettó árbevétele 2014-ben több mint 6,5 milliárd, 2015-ben mintegy 5 milliárd forint volt. Az építési szolgáltatásokkal és hulladékkezeléssel foglalkozó TAM-BAU Kft. 2014-ben 1,5 milliárd, 2015-ben pedig kétmilliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el.