Vigyázzon az illegális szoftverekkel!

Vigyázzon az illegális szoftverekkel!

Az illegális szoftverek feltelepítéséből származó fertőzések miatt világszerte 22 milliárd dollárt költenek a számítógép-felhasználók. Ez derül ki egy, a Microsoft megbízásából készített tanulmányból.

A Microsoft Magyarország szerdai közleménye szerint annak ellenére, hogy egyes felhasználók abban a reményben keresik az illegális szoftvereket, hogy pénzt takarítsanak meg, egy a háromhoz annak az esélye, hogy a fogyasztó számítógépe nemkívánatos, rosszindulatú szoftverrel fertőződik meg, s egy a tízhez ugyanennek az esélye vállalati felhasználók esetén.

A kutatás kimutatta, hogy az ilyen fertőzések eredményeképpen a fogyasztók világszinten 1,5 milliárd órát és 22 milliárd dollárt költenek a rosszindulatú alkalmazások megtalálására, ártalmatlanítására és az általuk okozott hatások megszüntetésére, a világméretű vállalatoknak pedig 114 milliárd dollárjába kerül a rosszindulatú szoftverek révén végrehajtott cybertámadások hatástalanítása.

A Microsoft egész világra kiterjedő kutatása 270 weboldalt és P2P (peer-to-peer, azaz fájlcserélő) hálózatot, 108 letölthető szoftvert és 155 CD/DVD albumot vizsgált meg, valamint 2077 fogyasztót és 258 IT vezetőt vagy informatikai igazgatót kérdezett meg Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában, Mexikóban, Lengyelországban, Oroszországban, Thaiföldön, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

A kutatók azt találták, hogy a nem a számítógéppel vásárolt – azaz utólagosan feltelepített – illegális szoftverek 45 százaléka az internetről származik, s a különféle weboldalakról, illetve P2P hálózatokról letöltött szoftverek 78 százaléka tartalmazott valamilyen kémprogramot, 36 százaléka pedig trójai programot és reklámprogramot.

Azon válaszadók 64 százaléka, akiknek tudomásuk van arról, hogy illegális szoftvert használnak, ütközött már számítógépén biztonsági problémába, az esetek 45 százalékában pedig az illegális szoftver lelassította a számítógépet és a szoftvert el kellett távolítani. A válaszadók 48 százalékának az illegális szoftverek használatával kapcsolatos legnagyobb problémája az adatvesztés, míg 29 százalékuk leginkább a személyes adatok eltulajdonítása miatt aggódott.

A veszélyes és rosszindulatú alkalmazások illegális szoftverekbe való beépítése egy új módszer azon bűnözők kezében, akik a potenciális veszéllyel tisztában nem lévő számítógép-használókat támadják – hívja fel a figyelmet a Microsoft. A tanulmány rámutatott a végfelhasználók által a vállalati számítógépekre feltelepített szoftverek meglepően magas szintjére is, ami egy újabb lehetőség arra, hogy biztonsági kockázatot jelentő szoftverek kerüljenek a munkahelyi rendszerekbe.

A felméréskor az IT vezetők 38 százaléka is megerősítette, hogy ez a jelenség létezik, a dolgozók 57 százaléka pedig bevallotta, hogy saját maga is telepített szoftvert a munkáltató tulajdonában lévő számítógépre, ám ezen szoftvereknek csak a 30 százaléka működött problémamentesen. Az IT vezetők 65 százaléka egyetértett azzal, hogy a felhasználók által telepített szoftverek fokozott biztonsági kockázatot jelentenek a szervezetek számára.