robot (illusztráció), forrás: pixabay.com

Ebben is sikeresek a magyarok

Ebben is sikeresek a magyarok

A Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapata második helyezést ért el a Rescue Line kategóriában, míg a Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán csapattársakkal első helyezést szerzett a szuperteamek mezőnyében az OnStage ligában a RoboCup Junior robotikai világversenyen Bordeaux-ban.

Az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés után a magyar diákok a RoboCup Junior Bordeaux-ban július 4. és 10. között megtartott világversenyén is bizonyítottak: a Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapata a Rescue Line kategóriában ért el második helyezést – közölte a Neumann Társaság csütörtökön. Az 1997-ben Japánból indult RoboCup kutatási projekt keretében zajló RoboCup Junior kategóriáját tekintve a világ legnagyobb robotikaversenye. Az idén a RoboCup Junior eddigi legerősebb mezőnye gyűlt össze. A Baptista Szeretetszolgálat Lightning nevű csapata, Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna a legeredményesebb európai csapatként magabiztosan tartotta helyezését mindhárom versenynapon, megszerezve a Rescue Line Individual Team kategóriájának 2. helyét.

A mentési kategóriákban induló robotok előre ismeretlen katasztrófa-szimulációs környezetben, szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat.

A csapat kategóriájában még fiatalnak számít, első évét tölti a Rescue Line U19-es korosztályú mezőnyben. Felkészítője és mentora, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.  A HU-More Bot nevű nyíregyházi diákcsapat tagjai (Fenyvesvölgyi Zétény, Szalacsi Máté, Virgo Sámuel) az idén 66 éves szegedi Katicabogár robot emléke előtt tisztelegtek a versenyen előadott produkciójukkal, méltatva Muszka Dániel szegedi matematikus világraszóló teljesítményét. A diákcsapat felkészítő tanára Simon Béláné Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szakosztályvezetője, a RoboCupJunior hazai nemzeti képviselője volt, a csapat mentora Szalacsi Roland. Mint a felkészítő tanárt idézik, a Szegedi Katicabogár a magyar informatika, robotika jelképe, az eredeti robotállat a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításának legnépszerűbb tárgya.

“Nagyon örülünk, hogy a nyíregyházi csapattal e legendás tárgy és alkotója előtt tiszteleghettünk – és a világverseny résztvevői értékelték a csapatunk előadását”

– mondta.

A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán csapattársakkal szerezte meg az első helyezést a szuperteamek – 22 egyedi csapatból alkotott – 7-es mezőnyében az OnStage ligában.

Ezek alapján a közös produkcióban is jól szerepelt a szegedi Katica-robot nyíregyházi miniváltozata, a miniKatica. A Rescue Maze ligában a Debreceni AgoraRobotics csapat tagjai a 25-ös mezőnyben a hetedik helyen végeztek. A Nyíregyházi SzC. Széchenyi István Technikum és Kollégium két csapata a Rescue Major Ligának egy utánpótlást nevelő alligájában, az RMRC-ben (Rapidly Manufactured Robot Challenge) indult, számukra már egyenes az út a felnőttek ligájába 19. életévük után is. A Kókány Corporations nevű csapat a 7. helyet, a Széchenyi Robotics nevű csapat pedig a 5. helyezést érte el.

Kapcsolódó cikkek