A légszennyezettség miatt tüntettek Koszovóban

A légszennyezettség miatt tüntettek Koszovóban

Több száz koszovói tüntetett Pristinában szerdán azért, mert a magas légszennyezettség miatt a hatóságok megtiltották a gépjárműforgalmat a város központjában. Erről számolt be a Koha Ditore című koszovói napilap a honlapján.

A hatóságok az utóbbi néhány napban arra kérték a pristinaiakat, hogy ha lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, a levegő szennyezettsége ugyanis elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti – a Koha Ditore beszámolója szerint -, hogy meghaladta a legszennyezettebb kínai városok, például Sanghaj légszennyezettségi mutatóit. 

A szerdai tiltakozók azt követelték, hogy a kormány tegyen valamit a levegő megtisztítása érdekében, szerintük ugyanis a gépkocsik kitiltása nem jelent tartós megoldást. A tiltakozók nagy része, illetve a megmozdulást biztosító rendőrök többsége is védőmaszkot viselt a szennyezett levegő miatt. A légszennyezettség legfőbb oka a Pristina közelében lévő két, szénnel fűtött hőerőmű, emellett a lakosság nagy része is főleg szilárd tüzelőanyaggal, szénnel és fával fűt.