Fantasztikus! Üzemanyag szén-dioxidból

A Georgia Egyetem tudósai felfedeztek egy új módszert a légkörben ragadt szén-dioxid hasznosítására, ipari termékké alakítására. Nagy a lehetősége annak, hogy képesek lesznek bioüzemanyagot készíteni a légkörben lévő CO2-ből.

Ma a kutatók szerte a világon új eljárásokat keresnek energia fejlesztésére. Olyanokat, amelyek jóval kevesebb „szénlábnyomot” hagynak, mint a hagyományos módszerek, hiszen már így is túl sok szén-dioxid kerül a Föld légkörébe a széles körben elterjedt, állati maradványból képződő energiaforrások égése miatt. Ez pedig meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

Nemrég a Georgia Egyetem kutatói új módszert találtak arra, hogy a légkörben rekedt CO2-t hasznos ipari termékké alakítsák. Ennek a felfedezésnek köszönhetően képesek közvetlenül abból a légkörben levő szén-dioxidból bioüzemanyagot készíteni, amely a nap sugarait csapdába ejti és növeli a globális felmelegedést.

Michael Adams

Michael Adams

„Készítettünk egy mikroorganizmust, amely a növényekhez hasonlóan elnyeli és hasznossá alakítja a szén-dioxidot” – mondja Michael Adams, az UGA Bioenergy Systems Research Institute (Bioenergiai Kutatóintézet) tagja, a franklini College of Arts and Sciences kiváló biotechnológiával foglalkozó biokémikus és a molekuláris biológus professzora.

A fotoszintézis folyamata alatt a növények arra használják a napfényt, hogy a vizet és a szén-dioxidot cukorrá alakítsák, amit aztán energiaként felhasználnak, épp úgy, ahogy az emberek kalóriát égetnek az ételekből. Ezek a cukrok képesek olyan üzemanyagokká érlelődni, mint az ethanol. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy rendkívül nehéz hatékonyan kivonni a „növény testéből”, mivel az új üzemanyag lelőhelyére mélyen a complex sejtfalaiban, elzártan bukkantak rá.

„Ez azt jelenti, hogy e felfedezésnek köszönhetően nem kell a növényeket közvetítőként használni”-mondta Adams, a március 25-én publikált tanulmány társszerzője.

„Közvetlenül az atmoszférából távolíthatjuk el a szén-dioxidot és hasznos termékekké alakíthatjuk, vegyi anyagok anélküli üzemanyagokká. Így csak növényeket kell termeszteni és annak biomasszájából a cukrot kivonni.”

A folyamatot egy egyedi mikroorganizmus tette lehetővé, amit Pyrococcus furiosus-nak, vagy más néven rohanó tűzlabdának neveznek. Ez úgy növekszik, hogy a geotermikus hasadékok közelében csordogáló forró, óceáni vízben lévő szénhidrátból táplálkozik. Az organizmus genetikai anyagának manipulálásával, Adam és a kollégái teremtették azt a fajta P.furiosus-t, amely képes már sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is CO2-t fogyasztani.

A kutatócsoport a mikroorganizmusban a vegyi reakció létrehozására hidrogéngázt használt, amely 3-hidroxi-propionsavvá egyesíti a szén-dioxidot. Az elterjedt ipari vegyszert arra használják, hogy acrylics-t és számtalan más terméket készítsenek belőle.

Amikor az üzemanyag, amit a P. furiosus-on keresztül készítettek elég, megegyező mennyiségű CO2-t bocsát ki, mint amit a készítéséhez felhaszált. Ez semlegessé és sokkal tisztább alternatívá lépteti elő, mint a gázolajat vagy a szént.

„Ez fontos első lépés, ami egy ígéretes és gazdaságos eljárás lehet üzemanyagok termelésére.”- mondta Adam. „A jövőben finomítunk a folyamaton és megkezdjük a komolyan mennyiségű tesztelést.”

Kapcsolódó cikkek