Vőneki Antal az Ironman sorozat magyar győztese

Vőneki Antal az Ironman sorozat magyar győztese

Vőneki Antal nyerte 2010-ben a nemzetközi szövetség hat állomásból álló Világkupa-sorozatát. 

fr

A szegedi sportember január 17-én lesz 53 éves és a világon egyedüliként teljesítette mind a hat versenyt 2010-ben. Csupán egyetlen vetélytársa akadt, aki négy viadalt fejezett be. A többi versenyző három vagy még kevesebben ért célba, ami azonban önmagában sem kis teljesítmény. Mindez nem véletlen, hiszen embert próbáló megméretetésről van szó.

A sorozat négy dupla, továbbá egy-egy tripla és tízszeres Ironman-versenyből áll, ezeket az ausztriai Neulengbachban, Bonyhádon, a németországi Lensahnban, a szlovéniai Muraszombaton (Murska Sobota), az egyesült államokbeli Virginia államban és a mexikói Monterreyben rendezték. Az Ironman a triatlon legkeményebb erőpróbája. 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és maratoni futásból áll. A hat viadal teljesítése olyan, mintha valaki Londonból Kuvaitig jutna el úszva, kerékpározva és futva.

“Amikor az ember elér egy állóképességet, akkor már mindegy, hányszoros Ironman. Sokkal nehezebb a monotónia tűrése, amelyben a kor már inkább előny” – nyilatkozta Vőneki, aki 2003-ban ismerkedett meg a triatlonnal, és akkor teljesítette először az Ironman távját a híres nagyatádi versenyen, amelyen később még négyszer állt rajthoz. Az ultratriatlont 2005-ben próbálta ki, és a sportág 18 éves történetében ő a legidősebb Világkupa-győztes.

Elmondása szerint a Világkupa-sorozathoz tartozó versenyeken való részvételhez nem sok segítséget kapott:

“Ha kellett volna, akár az autómat is eladom az utolsó, mexikói versenyért, hogy feltegyem az i-re a pontot. A versenyeken a nejem segített, ő egy kivételtől eltekintve mindenhova velem tartott, ugyanakkor másokat gyúrók, edzők és kerékpárszerelők segítették.”

Vőneki pályafutása során 71-szer teljesítette az Ironman-távot, ami összesen több mint 16 ezer kilométert jelent triatlonozva, amivel rekordernek számít Magyarországon. A dupla Ironman-távot valamivel több mint egy nap, a triplát nagyjából két nap, míg a tízszeres Ironmant több mint tíz és fél nap alatt teljesítette.

“A lábam tovább visz, mint a fejem. Egy ilyen verseny folyamatosan megy. Aki elfárad, lefekhet pihenni, de a verseny akkor is folyik tovább. A tízszeres viadal több mint tíz napja alatt mindösszesen tíz órát aludhattam, csak akkor feküdtem le egy órácskát hunyni, ha már vizionáltam a fáradtságtól. A futó körpálya egyenes részeiben próbáltam pihentetni a szemem, hogy minél tovább bírjam alvás nélkül” – mondta Vőneki, aki hozzátette, hogy teljesen átlagos ételeket fogyaszt verseny közben is. Nem kíván speciális étrendet ez az extra terhelés.

Idén is indul a Világkupa-sorozaton, de címvédésre nem gondol, hiszen ahogy fogalmazott sosem az eredményességet tartotta szem előtt, az csak jött. Azt mondja, egy hétnél többet nem bír ki mozgás nélkül, jókedvűen csinálja a viadalokat és magát a felkészülést is.