fotó: pixabay.com

Tamperébe utazhatnak a magyarok

Tamperébe utazhatnak a magyarok

A vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság alapján készült világranglistával ismertté vált a jövő évi finn-lett rendezésű vb csoportbeosztása, ami szerint a magyar válogatott Tamperében az olimpiai és világbajnok, világranglista vezető finnekkel, valamint a svédekkel, a vb-harmadik csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszanak majd.
Az IIHF hétfő hajnalban tette közzé az új világranglistát és vele együtt a csoportbeosztást a 2023-as tamperei-rigai vb-re. Ez alapján a magyarok – akik a ljubljanai divízió I/A-tornán a második helyen feljutottak az elitbe – a 20. helyen állnak, a szintén feljutó szlovénok pedig a 19.-ek.

A listát változatlanul a friss vb-győztes, februárban olimpiai aranyérmes finnek vezetik a vb-második kanadaiak előtt. A világranglista harmadik oroszok és 14. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt már most sem szerepelhettek, és az IIHF döntése alapján a jövő évi megméretésen sem indulhatnak. A magyar válogatott jövőre Tamperében lép jégre, ellenfele lesz a házigazda mellett a svéd, a vb-bronzérmes cseh, a német, a dán, a francia és az osztrák alakulat. Reálisan utóbbi kettő ellen lehet esély a pontszerzésre. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, míg az első négy a negyeddöntőbe kerül. A másik, rigai csoportban a vb-második Kanada, a társházigazda Lettország, valamint az Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Norvégia, Kazahsztán és feljutó Szlovénia érdekelt. A jövő évi vb-t május 12. és 28. között rendezik.

A 2023-as vb csoportbeosztása (világranglista-helyezés):

A csoport (Tampere):

Finnország (1.),
Svédország (5.),
Csehország (6.),
Németország (9.),
Dánia (10.),
Franciaország (13.),
Ausztria (15.),
Magyarország (20.)

B csoport (Riga):

Kanada (2.),
Egyesült Államok (4.),
Svájc (7.),
Szlovákia (8.),
Lettország (11.),
Norvégia (12.),
Kazahsztán (16.),
Szlovénia (19.)

Kapcsolódó cikkek