fotó: pixabay.com

Kevin Constantine: a győzelem nem vette le rólunk a nyomást

Kevin Constantine: a győzelem nem vette le rólunk a nyomást

A franciák elleni hosszabbításos győzelem a világbajnokságon nem vette le a nyomást a magyar jégkorong-válogatottról. Ezt hangsúlyozta Kevin Constantine szövetségi kapitány.
Amennyiben a csapat kedden este alapjátékidőben, azaz három pontot érően diadalmaskodott volna, akkor pontszámban beéri a franciákat, az egymás elleni eredménnyel pedig megelőzi.

A rivális a folytatásban a papírforma alapján nem szerez pontot a sztáregyüttesek ellen, azaz a magyarok viszonylag kényelmes és nyugodt helyzetbe kerültek volna. A ráadásos siker viszont nem három, hanem két pontot ért, a franciáknak egyet, akik ezzel jó pozícióba kerültek a bennmaradásért folytatott harcban. Az erőviszonyok alapján így mégis a záró fordulóban esedékes magyar-osztrák ütközeten dől el, hogy ki lesz a csoport utolsója és esik ki, míg a bennmaradó jövőre a prágai-ostravai elit vb-n játszhat, nem pedig a divízió I/A-ban.

Constantine elmondta, örül a győzelemnek, mert megerősíti a csapat hitét, hogy ezen a szinten is tud nyerni, ám mivel ráadásban született, ezért biztos, hogy ez két pont nem elég a bennmaradáshoz.

“Azzal a céllal jöttünk, hogy nem esünk ki, mint az előző két elitszereplés alkalmával. Ehhez viszont még legalább két pont kell. Így aztán a viszonyok nem változtak semmit a keddi győzelmünkkel”

– fogalmazott, majd arról beszélt, hogy a speciális egységekben, emberelőnyben és emberhátrányban javulni kell. Kevés a kapura lövés, nem megfelelően jár a korong, és vannak felesleges kiállítások is. A magyarok az eddigi három mérkőzésükön hétszer voltak fórban, volt kettős létszámfölényük is, de egyszer sem találtak be. A 16-os mezőnyben még a rigai csoportban házigazdaként szereplő lettek nem tudtak előnyös gólt ütni a magyarokhoz hasonlóan, míg például Ausztria hat fórból kettőt értékesített.

Emberhátrányban tízszer volt a brigád, négy gólt kapott, ami a harmadik legrosszabb mutató a tornán.

Ugyanakkor a szövetségi kapitány dicsérte a kapusteljesítményt. Bálizs Bence a dánok elleni 1-3-as nyitányon – amikor sokáig meccsben tartotta a csapatot – 44 lövésből 41-et, a franciák ellen pedig 28-ból 26-at hárított. Így a két összecsapás alapján 72 lövésből védett 67-et, ez remeknek mondható 93,06 százalékos védési hatékonyságot jelent, átlagban pedig 2,51 gólt kapott.
Bálizsnak jót tett, hogy pályafutása során tavaly nyáron először igazolt külföldre, a lengyel GKS Jastrzebie alakulatához, és ezt maga is megerősítette az MTI-nek:

“Igen, a környezetváltozás bevált. Eljöttem a magyar közegből, minden új lett, ráadásul, amit szerettem volna, hogy sok lehetőséget kapjak, megvolt, közel ötven mérkőzést játszottam”

– mondta Bálizs, aki május 30-án lesz 33 esztendős.

A hálóőrnek a franciák elleni volt pályafutása első A csoportos győzelme, előtte volt két divízió I/A-s sikere még 2012-ből. A kapus 4047 napot (2012. április 16.) várt az újabb világbajnoki győzelemre, azóta sorozatban nyolc olyan vb-mérkőzésen védett, amikor a magyar válogatott vesztesen hagyta el a jeget.

A 2020 november 3. óta apuka Bálizs azt is kiemelte, hogy nagyon sokat jelent neki a család jelentléte.

“A családom a pályán kívül, a társak pedig a pályán adnak rengeteg segítséget. A mostani győzelem újabb löketet ad nekünk. Hisszük, hogy az osztrákokat legyőzzük, és bennmaradunk az elitben”

– tette hozzá.

Hét éve, Szentpéterváron a csapat szerzett győzelmet, a fehéroroszokat verte, ám az az egy siker nem volt elegendő a bennmaradáshoz a körbeverések miatt.

Most tudni lehet, hogy egyetlen diadal kevés, és ennek megfelelően készül majd a folytatásra a válogatott, amely a szerdai szünnapon a szurkolói zónában találkozik majd a Tamperében maradt magyarokkal. Sokan szerdán hazautaztak, de várhatóan még többen érkeznek majd csütörtökön az utolsó négy mérkőzésre. A következő két találkozón az esélytelenek nyugalmával léphet pályára az együttes. Csütörtökön a veretlen, világranglista-ötödik svédek, pénteken pedig a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, a hazai pálya előnyét is élvező finnek lesznek az ellenfelek, egyaránt közép-európai idő szerint 15.20 órakor.

Mindkét északi gárdát eddig egyszer sikerült legyőzni, Budapesten egy-egy ligaválogatottat, ráadásban.

Az egy-egy tétmérkőzésen viszont nem termett babér a magyaroknak, akik még gólt sem lőttek. A svédekkel 1935. január 21-én (32 259 nappal ezelőtt), a davosi vb-n találkozott a magyar csapat, a finnekkel pedig 2016. május 11-én Szentpéterváron, az eredmény mindkétszer 0-3 lett. Az összesített mérlegben a svédek ellen az egy győzelem (2-1 hosszabbítás után, 2007. március 29.) mellett hat vereség áll, a gólkülönbség 6-23. A finnekkel szemben a nyitósiker (4-3, szétlövés után, 2009. április 2.) után három vereség következett, a gólkülönbség pedig 5-18.

Kapcsolódó cikkek