fotó: pixabay.com

Ismerős érkezik a magyar női jégkorong-válogatotthoz

Ismerős érkezik a magyar női jégkorong-válogatotthoz

Pat Cortinát, az A csoportba jutást 2019-ben kivívó szakvezetőt nevezték ki a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának.

A magyar szövetség (MJSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint az előző kapitány, Lisa Haley szerződésének tavaly novemberi megszűnése után kezdte meg Vas Márton általános igazgató és Kolbenheyer Zsuzsanna nemzetközi vezető az új szakember keresését. Mivel az MJSZ nemzetközi tapasztalattal rendelkező trénert szeretett volna a munkára, ezért külföldi edzőt kerestek, s az augusztusi A csoportos vb közelsége miatt a csapatot jól ismerő Cortinával és Haley-vel tárgyaltak.

“A hatalmas tapasztalata, képzettsége, jó motivációs készsége, a játékosokkal való kiváló kommunikációja, a csapat és a stáb összefogása, irányítása, valamint jó meccselése miatt esett Pat Cortinára a választás”

– idézte a szövetség közleménye Kolbenheyer Zsuzsannát, aki emlékeztetett rá, hogy a régi-új kapitány “ezer szállal kötődik Magyarországhoz, a magyar jégkoronghoz és a szurkolókhoz”.

Pat Cortina szerződése az augusztusi világbajnokság végéig szól, azzal az opcióval, hogy ha mindkét fél elégedett, és a szakvezető egyéb elfoglaltságai is lehetővé teszik, akkor meghosszabbítható.

“A dániai vb-n a bentmaradás a cél”

– mondta Kolbenheyer Zsuzsanna.

A kanadai-olasz szakember ebben az idényben a német harmadik ligás Riessersse vezetőedzőjeként is dolgozik, így nem főállásban látja majd el a női válogatott irányítását.

A német klubmunkája viszont kevesebb elfoglaltsággal jár, mint korábbi, élvonalbeli feladata, így tudta vállalni a szövetségi kapitányi posztot és a magyar együttes felkészítését.

Cortina 2019 tavaszán lett a női válogatott szövetségi kapitánya, és vele vívta ki a történelmi feljutást az A csoportba a magyar együttes, a világbajnokság viszont 2020-ban elmaradt és tavaly már nem ő, hanem Haley volt a csapat szakvezetője a vb-n. Cortina az első edző a hokitörténelemben, aki férfi és női csapatot is az elitbe vezetett: a magyar férfi együttes a 2008-as szapporói divízió I-es vb-n harcolta ki vele az elitbe kerülést.

Kapcsolódó cikkek