fotó: pixabay.com

A Budapesten fellépő Kanada kijelölte a szakmai stábját

A Budapesten fellépő Kanada kijelölte a szakmai stábját

Kijelölték a májusi elitvilágbajnokságon induló kanadai jégkorong-válogatott szakmai stábját, a csapat az utolsó felkészülési mérkőzését a budapesti MVM Dome-ban játssza a magyarok ellen.
A juharleveles szövetség közleménye szerint az NHL-es Arizona Coyotes vezetőedzője, André Tourigny lesz a szövetségi kapitány. A szakember tavaly – amikor Kanada ezüstérmes lett – másodedző volt a válogatott mellett.

Három segítője D.J. Smith (Ottawa Senators), Alex Tanguay (Detroit Red Wings) és Troy Ryan lesz. Tanguay játékosként 1088 NHL-mérkőzésen szerepelt a Colorado Avalanche, a Calgary Flames, a Montreal Canadiens, a Tampa Bay Lightning, valamint az Arizona színeiben, és 863 pontot gyűjtött, ezen kívül tagja volt a 2001-ben Stanley Kupát nyerő Coloradónak. A szakmai stáb összeállításáról Doug Armstrong (St. Louis Blues) főigazgató, Steve Yzerman (Detroit) és Shane Doan (Arizona) főigazgató-helyettesek döntöttek. A három vezető közül játékosként Yzerman volt a legsikeresebb, nyert olimpiát (2002), Stanley Kupát (1997, 1998, 2002), kilencszeres All Star-válogatott, az NHL alapszakaszában 1514 mérkőzésen 1755 (692 gól, 1063 gólpassz), rájátszásban pedig 196 találkozón 185 pontot (70, 115) gyűjtött.

“Izgatottan vártuk, hogy bemutathassuk azt a tapasztalt edzői stábot, amely a kanadai férfi válogatottat vezeti az idei világbajnokságon”

– mondta Armstrong.

“Ez az edzői csoport sokéves tapasztalattal rendelkezik NHL-ben, junior, olimpiai és világbajnoki szinten, és tudjuk, hogy nagyszerű vezető szerepet fognak betölteni, miközben Rigában és Tamperében az aranyéremért küzdünk a következő hónapban.”

A vb előtt a kanadai válogatott május 5. és 9. között Budapesten, az MVM Dome-ban edzőtáborozik, az utolsó napon pedig megmérkőzik a magyar együttessel.

Kanada a május 29-ig tartó vb-n a rigai csoportban érdekelt, ahol találkozik a házigazda lett, valamint a szlovén, a szlovák, a kazah, a svájci, a norvég és a cseh csapattal. A magyarok a vb-n sorrendben Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Svédország, Finnország, Németország és Ausztria együttesével mérkőznek Tamperében.

Kapcsolódó cikkek