Gercsák a meglepetésember

Gercsák a meglepetésember

Gyercsák Csaba

“Már tíz kilométeren is biztatóan mozgott, ám ott rossz döntésnek bizonyult, hogy nyolc kilométernél kijött frissítőért, mert visszatérve érdemben már nem tudott beleszólni a jobb helyek elosztásába – magyarázta Németh Zsolt, a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára a kiugró siker “előéletét”. – Aztán öt kilométeren már tizedik lett, és mi reménykedtünk benne, hogy huszonötön még jobb lesz, de hogy ennyire…”

Gercsák Csaba

Gercsák Csaba

Mindenesetre a terhet a főtitkár és az egykori kiváló vízi maratonista, a szövetség jelenlegi elnöke, Hajós Gyula is igyekezett levenni a huszonöt esztendős Gercsák válláról. “Azt mondtuk neki, hogy fogja fel edzésnek a vb záróversenyét, és csupán azt kértük tőle, hogy próbáljon meg az élbollyal együtt tartani. Ez sikerült is neki, végig ott volt az első tízben, és a bójáknál rendre nagyon jól fordult.

Pedig legalább harmincegy fokos volt a víz, már azt vártuk, hogy emiatt le is fújják a versenyt, de nem tették, szerencsénkre, és amikor a vége felé az egyik “élelmezési” pontonnál szóltam neki, hogy Csaba, a hetedik vagy, fellelkesült, és kiszólt, hogy most már végigússza a távot. Kiderült, hogy bírja a meleget, sőt hajrázni is tud, mert a cél felé közeledve egyre-másra érte utol és előzte is meg az előtte haladókat.

A legvégén a másodikként beérkezett oroszt is megszorongatta, olyannyira, hogy ha van még húsz méter, őt is beéri. Persze a bronz is csodálatos, nagy siker ez neki személyesen, a sportágunknak és a szövetségnek egyaránt” – mondta Németh Zsolt.