Világranglista élén a magyar páros

Világranglista élén a magyar páros

Táncverseny

A huszonöt kettős között a magyar színeket a tíztánc világranglistavezető László Csaba és Mikes Anna képviseli. Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Somkuti Annamária, a Magyar Táncsport Szakszövetség elnöke elmondta, hogy a tíztánc a versenytánc szakág legösszetettebb kategóriája, mivel itt az öt latin-amerikai táncon kívül (szamba, csacsacsa, rumba, paso doble, jive) a standard táncokat (angol keringő, bécsi keringő, tangó, slowfox, quickstep) is több körben eltáncolják a párosok.

 László Csaba és Mikes Anna

 László Csaba és Mikes Anna

Aki a hatos döntőbe jut, negyvenszer lép parkettre, a folyamatos öltözés közben speciális fizikai és mentális felkészülést igényel a versenyzőktől.  Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere kiemelte, a kétezer éves város életében fontos a táncsport, a tánckultúrára nevelés már óvodás korban elkezdődik, a Savaria Kupa pedig mindig telt ház előtt zajlik. Az újabb sikeres rendezés hozzájárulhatna ahhoz, hogy a város elnyerje 2013-as tíztánc Európa-bajnokság rendezési jogát. 

Magyar színek képviselői legutóbb 2006-ban nyertek Vk-t a Savaria Kupán, a szakemberek szerint most esélye van a győzelemre a szentesi Silver TSE párosának, László Csabának és Mikes Annának. A tíztáncban 2010-ben vb- és Eb-bronzérmes, jelenleg világranglistavezető páros hölgytagja elmondta, hogy számukra inkább az idő rövidsége, vagyis a gyors átöltözés jelenti a verseny nehézségét, a táncok közötti váltás már rutinjuk miatt is könnyebb.