Sérülése ellenére éremre számít

{FLV::http://hirportal.sikerado.hu/images/video/201205/KH_1.mp4::http://hirportal.sikerado.hu/images/video/201205/meszaros_anett.jpg} A K&H bajnoki vélemények sorozat keretében olimpikonok, paralimpikonok nyilatkoznak olimpiai, paralimpiai felkészülésükről és várakozásaikról. A sort Mészáros Anett cselgáncsozó, a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram díjazottja nyitja. Térdsérülése miatt sok versenyt kihagyott az utóbbi időben, mégis bizakodva tekint a londoni olimpia elé, és legalább egy dobogós helyet remél a magyar cselgáncsozóktól. A magyar olimpiai csapatot nagyon erősnek tartja, 6 aranyéremre és számos egyéb éremre tartja esélyesnek hazánk fiait.

Mészáros Anett tavaly októberben szerzett keresztszalag-szakadása miatt az elmúlt fél évet leginkább rehabilitációval töltötte, mely nagyban megnehezítette felkészülését, de az olimpiára nagy várakozásokkal tekint. „Mivel ez már a második olimpiám, tudom, mire számíthatok. Cselgáncsban csak most véglegesedett a kvalifikáltak listája, most kell átnéznem, kire lehet számítani, kivel kerülhetek össze az egyes ágakon. Aranyérem vagy pontszerző hely, lényeg, hogy úgy jöjjek haza, hogy mindent megtettem, mindent beleadtam. Vagy egy olimpiai bajnoki címmel elégszik meg az ember, vagy egy bronzéremmel. Egy elvesztett döntővel sosem tudnék kibékülni.”

„Voltak olyan kezelések, amiket a klubom nem tudott finanszírozni, így a K&H díját is rehabilitációjára fordítottam.” – számolt be a felépülés nehézségeiről Anett. „Jégkamrát, mágneses ágyat béreltem, és a támogatásnak hála tovább tudtam lépni sérülésemen”.

„Mivel nagyon erős csapatot indítunk az olimpián cselgáncsból, érmet mindenféleképpen lehet várni, lehet kettőt is. Egy aranyra és még két pontszerző helyre számítunk. Összességében szerintem 6 aranyérmet biztos szereznek majd a magyarok, de számos egyéb szép eredmény is születhet az olimpián. A kajak-kenus lányokat, a vízilabdás fiúkat, és az úszókat tartom az olimpiai nagy esélyesének.” – jósolta Anett.

„Tudom, hogy másoknak furcsa lehet, hogy ezt a sportágat választottam, de itt lett sikerem, és megszerettem. Szeretek fiúkkal edzeni, keményebben veszik a munkát, mint a lányok. Nekem már fel sem tűnik, hogy 20-30 ellenkező nemű vesz körül az edzéseken, olyan, mintha együtt nőttünk volna fel. A csapat és az edzőm nagyon sokat segít a felkészülésben, az orvosoknak pedig a felépülésemben volt nagy szerepük.” – mondta a cselgáncsozónő.

A 24 éves cselgáncsozó fiatalnak számít ebben a sportágban, így egyelőre nem tervezi, hogy az olimpia után abbahagyná pályafutását, megfelelő körülmények mellett 2016-ban, Rióban is esélyesnek látja szereplését. Ugyanakkor az elmúlt 2 éves olimpiai felkészülés jelentősen felemésztette erejét. „London után mindenképpen szeretnék egy kicsit pihenni” – nyilatkozta Anett.

Az olimpia előtt cselgáncsozóink még Moszkvában és Tallinban lépnek tatamira, és mindkét helyszínen edzőtáborban is ott maradnak a versenyek után.

A K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram 2006-ban indult útjára. A program lényege, hogy a pénzintézet K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak vásárlása után, 1 000 forintonként 1 forintot különít el saját eredményeiből a sportolók támogatására. A sportolók jelölti listájára a Magyar Olimpiai Bizottság és aMagyar Paralimpiai Bizottság tesz javaslatot, amely alapján neves szakmai zsűri vagy a nagyközönség választja ki a két díjazott olimpikont és paralimpikont. A zsűrizés során döntő szempont a jelöltek elért sporteredménye, sportolói és emberi magatartása, valamint várható eredményessége.