Portisch Lajos a Vasasban sakkozik tovább

Portisch Lajos a Vasasban sakkozik tovább

Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója 2013 tavaszától a Vasas színeiben sakkozik tovább.

Az angyalföldi sportklub vasárnapi tájékoztatása szerint az erről szóló megállapodást a XX. század legeredményesebb magyar sakkozója a napokban írta alá a Vasas SC elnökével, Markovits Lászlóval, valamint Káposztás Miklós szakosztály-igazgatóval.

A nemzetközi nagymester sportágában több mint két évtizeden keresztül tartozott a világ szűk élvonalába. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által közzétett, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistán két alkalommal is – 1980-ban és 1984-ben – harmadik volt az akkori idők szovjet kiválóságai, előbb Karpov és Korcsnoj, majd Kaszparov és Karpov mögött. Az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes magyar válogatott első táblása játékosként döntő érdemeket szerzett a világraszóló sikerben. Kilencszer volt világbajnokjelölt, kétszer pedig a legjobb négy közé is eljutott.

A beszámoló szerint Portisch, aki ebben a szezonban még a Nagykanizsa csapatához tartozott, új klubjában csak egy-egy konkrét felkérésnek tesz majd eleget.

“Tizenharmadik kerületi lakosként és díszpolgárként azt hiszem, mindenki számára egyértelmű a választásom” – jelentette ki a Vasas honlapjának Portisch Lajos, aki hangoztatta: egy óriási hagyományokkal rendelkező klubon belül, egy olyan szakosztályhoz csatlakozom, amelynek tagjaival már eddig is nagyon jó viszonyban volt. 

“Az aktív versenyzéstől visszavonultam, csupán egy-egy “nosztalgiaversenyre” fogadok el meghívást” – tette hozzá.

Markovits László elnök, akinek klubja az elmúlt hetekben több világklasszis sportolót és nemzetközi hírű szakembert szerződtetett, így nyilatkozott: “Portisch Lajos csatlakozása is rendkívül örömteli és fontos számunkra, még akkor is, ha az ő szerepvállalása a klubnál jelképes és elsősorban érzelmi kötődésű. A Vasas-család egy újabb kiváló, sokoldalú egyéniséggel bővült.”