töltények (illusztráció), fotó: pixabay.com

Pisztolyban és puskában is lehet magyar olimpiai kvótás

Pisztolyban és puskában is lehet magyar olimpiai kvótás

Kissné Oroszi Edit, a puska és Pál-Plichta Györgyi, a pisztolyos szakág vezetője egyaránt abban bízik, hogy sikerül kvótát szerezni a győri olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon, melyen csütörtöktől szombatig rendezik meg a felnőttek versenyeit.

A magyar sportlövőknek jelenleg egy-egy puskás és pisztolyos kvótája van a párizsi játékokra Pekler Zalán (puska) és Fábián Sára Ráhel (pisztoly) révén.  Győrben összesen nyolc olimpiai helyet osztanak, a kvalifikációs szabályok szerint ugyanakkor a verseny országonként maximum négy-négy kvóta megszerzésére ad lehetőséget, mivel minden számban nemzetenként csupán egyet lehet megkaparintani.

A négy ötkarikás számból háromban – férfi és női puska, női pisztoly – egyértelműen van esély a hazai kvótára.

A puskásoknál a négyszeres Európa Játékok-győztes Pekler – noha 50 méteren szerzett olimpiai indulási jogot az országnak – a 10 méteres Eb-n már nem szerezhet, viszont a többszörös Eb-győztes, olimpiai ötödik Péni István igen, aki kirobbanó formában várja a viadalt azok után, hogy másfél hete a granadai világkupaversenyen kiemelkedő teljesítménnyel lett második. A női puskásoknál Mészáros Eszter Pénihez hasonlóan kiválóan szerepelt Granadában, az alapversenyben ő is 631 kör fölött zárt és lett végül hatodik.

A női csapatban ráadásul Mészáros mellett Dénes Eszter és Bajos Gitta is képes lehet a kiugró eredményre.

Kissné Oroszi Edit az MTI-nek elárulta, hogy az elmúlt időszakban a felkészülést sok verseny akasztotta meg, amelyekre Péninek és Mészárosnak mindenképpen el kellett utaznia, mert mindketten előkelő helyen állnak a világranglistán, amelyről szintén lehet majd kvótát szerezni annak, akinek a kijelölt kvalifikációs versenyeken – amilyen a győri is – ez nem sikerül. A munkát ugyanakkor mindenkinek sikerült elvégeznie a szakágvezető tájékoztatása szerint, a februári mátraházi rávezető edzőtábor nagyszerűen sikerült, a munka eredményét pedig már Granadában lehetett látni.

“Én bizakodó vagyok és azt gondolom, ha a versenyen meg tudják majd csinálni azt, amit tudnak, akkor örülni fogunk az Eb végén”

– jegyezte meg a szakember.

A pisztolyosoknál Major Veronika van Pénihez és Mészároshoz hasonló helyzetben, a keszthelyiek lövője ugyanis lég- és sportpisztolyban is a világranglista elején található. A 26 éves sportoló Győrben döntőt vár magától, de nem ő az egyetlen magyar női pisztolyos, aki kvótát nyerhet az Európa-bajnokságon, mivel a tavalyi világbajnokságon Fábián Sárával és Majorral együtt 10 méteren csapatban ezüstérmes Jákó Miriam is képes lehet a bravúrra.

“Azt gondolom, hogy jól sikerült a felkészülés, a nemzetközi versenyeken pedig jó eredményeket értünk el, ezért azt hiszem, joggal várjuk el a lányoktól, hogy döntős helyezéseket érjenek el és ha már döntőbe jutnak, akkor kvótát is tudnak majd szerezni”

– mondta az MTI-nek Pál-Plichta Györgyi, a pisztolyos szakág vezetője.

A férfiaknál “hagyományosan” kevésbé erős a magyar élmezőny, ugyanakkor Tátrai-Fejes Miklós már többször bizonyította, hogy képes a nemzetközi elittel felvenni a versenyt. A Zalaegerszegen élő pisztolyos a 2016-os, szintén olimpiai kvalifikációs győri légfegyveres Eb-n ötödik lett és riói kvótát szerzett, a 2022-es Hamarban rendezett 10 méteres Eb-n pedig bronzérmet nyert. A férfi pisztolyosoknál azonban a legkeményebb a harc Párizsért, nekik ugyanis nincs másik ötkarikás számuk, így csak 10 méteren juthatnak ki és versenyezhetnek a francia fővárosban. Ezt jól mutatja, hogy eddig mindössze hét európai lövő szerzett kvótát, míg például férfi puskában légben és összetettben összesen 15 európai versenyzőnek van már kvalifikációs helye a nyári játékokra.

A magyar szövetség múlt heti sajtótájékoztatóján Sinka László főtitkár elmondta, hogy az MSSZ egy olimpiai kvóta megszerzését tűzte ki célul a csapat elé, egyúttal összességében 3-5 érmet vár a juniorok versenyeivel már hétfőn megkezdődött viadaltól.

A felnőttek első napján, csütörtökön a pisztolyosok egyéni versenyeit rendezik, a puskások pedig vegyescsapatban szerepelnek, majd pénteken a puskások egyéni versengésére és a pisztoly vegyescsapatok küzdelmeire kerül sor. Szombaton pedig négy csapatversennyel zárul a kontinensviadal.

A magyar csapat:

férfiak:

puska: Péni István, Somogyi Péter, Pekler Zalán (olimpiai kvótáért indulók), Hammerl Soma, Hári Péter (ranglista pontokért indulók)
pisztoly: Tátrai-Fejes Miklós, Polgár János, Trájer Szabolcs (olimpiai kvótáért indulók), Szemán Dávid, Nagy László (ranglista pontokért indulók)

nők:

puska: Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Bajos Gitta (olimpiai kvótáért indulók), Nagybányai-Nagy Anna, Lovász Dorina (ranglista pontokért indulók)
pisztoly: Major Veronika, Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam (olimpiai kvótáért indulók), Komáromi Krisztina Panna, Sike Renáta (ranglista pontokért indulók)

puska vegyes csapat: Péni István, Dénes Eszter és Pekler Zalán, Mészáros Eszter
pisztoly vegyes csapat: Major Veronika, Tátrai-Fejes Miklós és Fábián Sára Ráhel, Polgár János

Kapcsolódó cikkek