Összeállt az asztaliteniszezők programja az olimpiáig

Összeállt az asztaliteniszezők programja az olimpiáig

Ezt mondta az M1 aktuális csatornán Felegyi Gábor, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) versenyigazgatója.

“Tulajdonképpen négy nagy versenyrendszert lehet említeni, az ötödik az olimpia lesz. Bennünk még él a remény, hogy február végén a puszani elhalasztott csapatvilágbajnoksággal tudunk kezdeni. Sajnos a koreaiak részéről olyan hírek érkeztek, hogy náluk a vírushelyzet kicsit rosszabbodott, de bizakodnak abban, hogy csökkentett létszámmal ugyan, de meg lehet tartani a csapatvilágbajnokságot”

– kezdte a program ismertetését a magyar szövetség korábbi főtitkára.

A folytatásban három helyszínen, nem teljes buborékban, de “egyfajta zárt, izolált” rendszerben összesen 14-15 versenyt rendeznének. Lenne egy kínai, egy közel-keleti és egy európai helyszín.

“Amennyiben Magyarország szeretne a jövő év első felében top pingpongversenyt rendezni, annyiban én abszolút ajánlom, hogy az európaira  pályázatot nyújtson be. Úgy gondolom, hogy a magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a jogszabályi környezet megfelelő legyen ahhoz, hogy egy magas szintű sportrendezvényt lehessen Budapesten vagy akár bármelyik vidéki városban lebonyolítani”

– vélekedett.

Felegyi Gábor beszélt arról is, hogy sikeres versenyeket bonyolítottak le az elmúlt hetekben.

“Talán az egyetlen olyan olimpiai sportág vagyunk, amelyik három úgynevezett world title elnevezésű versenyt tudott megrendezni, és az egyetlen olyan sportág vagyunk, nemcsak az olimpiaiak között, hanem az összeset tekintve, amelyik nemzetközi eseményt tudott Kínában rendezni 2020 második felében”

– emlékeztetett rá.

Visszautalt arra, hogy Hszi Csin-ping, kínai elnök késő tavasszal, kora nyáron bejelentette, Kína nem fog 2020-ban nemzetközi versenyt rendezni.

“Erre jött aztán a nagy hír: nekünk engedélyezték, hogy megrendezhetjük ott az újraindítást, ezt a három plusz egy versenyből álló sorozatot. Egy hete értem haza, de még mindig a hatása alatt vagyok annak, amit végre tudtunk hajtani”

– mondta, kiemelve, hogy harminc országból érkeztek játékosok, de egyetlen koronavírusos esetük sem volt, és utóbb “abszolút pozitív” visszajelzéseket kaptak.

A küldöttségek az első hat napot szigorú karanténban töltötték a vejhaji olimpiai központ szállodájában, a saját szobájukban, további nyolc nap viszont inkább egyfajta izolációs időszak volt, melynek során már edzhettek. Felegyi Gábor elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folyamatosan egyeztettek a szervezés során.

“Az olimpiai bizottság megdöbbenéssel figyelte, hogy a kínaiakkal együtt milyen profizmussal sikerült ezt a versenyrendszert összerakni. Két világkupát, egy nagydöntőt és Makaón egy tesztversenyt tudtunk lehozni úgy, hogy nulla darab esetünk volt”

– folytatta.

Szerinte ez a sorozat annak a példája, hogyan lehet pandémiás időszakban nemzetközi versenyt rendezni.

Kapcsolódó cikkek