Nem kispálya

Görbicz Anita, fotó: kisalfold.hu (archív)Komoly ellenfelek ellen lép pályára a decemberi szerbiai világbajnokságra készülő női, valamint a januári, dániai Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott a következő egy hónapban.

Az Eb-bronzérmes nők október 25-26-27-én Szombathelyen szerepelnek a Provident Kupán, míg az olimpiai negyedik férfiak a vb-címvédő spanyolokat fogadják november 2-án Debrecenben. Hajdu János, a Norvégiában gyógykezelés alatt álló Karl Erik Böhn helyére kinevezett női szövetségi kapitány a Kézifeszt elnevezésű programsorozat hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a tornáig már nem találkozik a keret, így nagyrészt a bajnokságban nyújtott teljesítmény alapján dől el, kik lehetnek ott a háromnapos viadalon. A jövő évi Eb két társrendezője, a magyar és a horvát csapat mellett a világ legerősebb nem európai együttese, a brazil, valamint a norvég ligaválogatott lép pályára Szombathelyen. 

Görbicz Anita csapatkapitány úgy fogalmazott, kézsérülése javul, alig várja már, hogy ismét játszhasson – akár már a szombati, az osztrák Hypo NÖ elleni Bajnokok Ligája-nyitányon -, majd hozzátette, remek vb-felmérőnek tartja a tornát. “A vb-n, akárcsak tavaly az Eb-n, szeretnénk megint dobogóra állni Szerbiában” – tette hozzá. Mocsai Lajos, a férfi válogatott szövetségi kapitánya jelezte: reméli, a magyar és a spanyol csapat megtölti majd a Főnix-csarnokot. 

“A spanyol válogatott az Eb-n is ellenfelünk a csoportban, de az izlandiak és a norvégok elleni Eb-meccs is borzasztóan nehéz lesz. Ez a halálcsoport. Ilyen erős tornára csak komoly ellenfelekkel lehet felkészülni” – mondta. Hozzáfűzte, hogy a válogatottságot lemondó Iváncsik-testvérekkel a következő hetekben tárgyal a folytatásról, míg Gulyás Péterrel már megállapodott, ő visszatér az együtteshez. Vetési Iván, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke bejelentette, hogy az MKSZ új platina fokozatú támogatóval, a Provident Pénzügyi Zrt.-vel kötött szerződést.

“Izgalmas hetek előtt állunk, sűrű program vár ránk, a két népszerű válogatott Kelet- és Nyugat-Magyarországon is fellép erős riválisok ellen” – tette hozzá. Szirmák Botond, a Provident vezérigazgatója közölte, hogy 2014 végéig 90 millió forinttal támogatják a magyar szövetséget, s az összeg harmadát az utánpótlás-nevelés feltételeinek javítására, illetve versenyeztetésre fordítják majd. 

Az MKSZ egy másik támogatóval is gyarapodott. A hivatalos vízszállító a Füredi Ion vizeket gyártó Tiszafüredi Thermál Kft. lett. 

A női Provident Kupa programja (Szombathely): 

október 25.:
Magyarország-Norvégia 17.00
Brazília-Horvátország 19.00     

október 26.:
Magyarország-Brazília 13.10
Norvégia-Horvátország 15.10     

október 27.:
Norvégia-Horvátország 10.00
Magyarország-Horvátország 12.00

Férfi barátságos mérkőzés (Debrecen):     

Férfi barátságos mérkőzés:     
november 2.: Magyarország-Spanyolország 16.00