fotó: pixabay.com

Nagy embereket vert meg Klenczner Márton a döntőben

Nagy embereket vert meg Klenczner Márton a döntőben

A mindössze 18 éves Klenczner Márton nyerte a férfi puskások versenyét a százhalombattai nyílt légfegyveres országos bajnokságon, ezzel is bizonyítva, hogy nem volt véletlen a felnőtteknél kivívott Európa-bajnoki csapattagsága.

Az alapverseny ugyanakkor még nem a gödöllői tehetségről szólt. A 60 lövés során a néhány hete a világcsúcsnál is jobb eredményt elért, 19 éves Pekler Zalán, valamint a két jelenlegi legjobb felnőtt puskás, Péni István és Sidi Péter vívott egymással nagy csatát.

Végül előbbi nyert 628,9 körrel, egy tizeddel megelőzve Pénit és Sidit.

Klenczner visszafogott eredménnyel (623,2 kör), hetedik helyen jutott döntőbe, ott viszont egészen kiválóan koncentrált és kiélezett versenyben megszerezte az aranyérmet Pekler előtt úgy, hogy utolsó három lövése tökéletes, 10,9-es lett.

A bronzérmet a már olimpiai kvótás Péni harcolta ki, Sidinek viszont gyengébben ment a fináléban, és csupán a hatodik helyen zárt.

A nőknél a papírforma a fiatalok fölényét ígérte, a verseny pedig igazolta ezt. Az alapversenyben Sidi felesége, a román Roxana Sidi kiemelkedett, 631,5 körös eredménye az egész nap legkiemelkedőbb produkciója volt. Mögötte viszont “egymás sarkát taposták” a fiatalok. A nyolcas döntőbe jutott hét magyar közül a legidősebbek, Toma Dorina és Lovász Dorina is 1999-es születésűek.

Az alapban a 18 éves Dénes 629,3 körrel volt második, Toma pedig 628,4-gyel harmadik.

A finálé, ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is új versenyt hozott, és az alapversenyben gyengélkedő, 622,2 körrel csupán nyolcadik Gáspár Lalita diadalát hozta. A Vasas 19 éves lövője másfél kör előnnyel nyerte meg a döntőt a juniorok között is ezüstérmes, olimpiai kvótás Mészáros Eszter előtt.

A vegyescsapatok versengését a Sidi házaspár nyerte meg, miután a fináléban 16-12-re legyőzte Péni és Dénes kettősét.

“Nagyon jó hangulatú ob volt és szerencsére voltak jó eredmények is”

– értékelte az elmúlt napokat Győrik Csaba szövetségi kapitány.

“Klenczner Márton döntőjét jó volt látni, ahogy Sike Renáta szombati pisztolyos döntős produkcióját is.”

A szakvezető arról is beszélt, hogy azért a február végi, wroclawi olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságig még mindenkinek javulnia kell.

“Légpuskában a fiúk 629 körös, vagy női pisztolyban Major Veronika és Sike Renáta 576 és 575 körös eredménye is pont olyan, hogy a döntőbe jutás határán lehet vele lavírozni, vagy jó lesz egy ilyen eredmény vagy nem Wroclawban. Erre még rá kell tenni”

– mondta a kapitány, aki pár nap pihenőt adott a versenyzőknek, majd többségükkel pénteken egy hétre edzőtáborba vonul Mátraházára.

Eredmények:
férfi puska:
1. Klenczner Márton (GEAC) 251,5 kör
2. Pekler Zalán (FSLK) 250,4
3. Péni István (UTE) 228,1

női puska:
1. Gáspár Lalita (Vasas) 250,6 kör
2. Mészáros Eszter (GEAC) 249,1
3. Lovász Dorina (GEAC) 227,9

vegyescsapat:
1. Roxana Sidi, Sidi Péter (KOSE)
2. Dénes Eszter, Péni István (UTE)
3. Toma Dorina, Hammerl Soma (UTE)

Kapcsolódó cikkek