Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás elõfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 23-án, fotó: Kovács Tamás/MTI

Milák favoritként, Hosszú címvédőként várja a rajtot

Milák favoritként, Hosszú címvédőként várja a rajtot

Harminckét magyar indul a medencés úszók szombaton kezdődő tokiói versenyeiben, melyekben aranyérem megszerzésére - akárcsak a legutóbbi két ötkarikás világeseményen - nagyon jó esély mutatkozik.
Ezúttal Milák Kristóf az, akinek 200 méter pillangón a papírforma érvényesülése esetén gyakorlatilag nincs ellenfele, hiszen bár több világklasszis is van a számban, a Budapesti Honvéd SE 21 éves úszója olyan időkkel rendelkezik, melyeket a többiek még csak megközelíteni sem tudtak eddig.

Az elutazás előtt a szám világbajnoka és világcsúcstartója is azt mondta, tisztában van vele, hogy ezt csak ő tudja elrontani, de nem izgul és szeretne olyan időt úszni, amire büszke lehet. Ez az ő esetében nagy valószínűséggel a világcsúcsot jelenti, ami még csak meglepetés sem lenne, tekintve, hogy a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon elért 1:50.73 perces idejét előbb márciusban az országos bajnokságon (1:51.40), majd májusban az Európa-bajnokságon (1:51.10) is megközelítette a Duna Arénában, noha ezeken a viadalokon saját bevallása szerint közel sem volt csúcsformában. Utóbbi két idő egyébként minden idők második és harmadik legjobbja, az aktív versenyzők közül pedig a japán Szeto Daija van a legközelebb Milákhoz, tavaly januárban úszott 1:52.53 perces eredményével. Az idei idők alapján esély van rá, hogy két magyar is áll majd a dobogón ebben a számban, ugyanis a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás jelenleg harmadik a rangsorban.

Milák egy szép sormintát folytathat Tokióban, ha rekorddal győz, mivel 2012-ben Londonban Gyurta Dániel 200 méter mellen, négy évvel később Rio de Janeiróban pedig Hosszú Katinka 400 méter vegyesen nyert világcsúccsal aranyérmet.

A statisztikák alapján Milák 100-on is bőven éremesélyes. A rövidebb számban egyedül az amerikai Caeleb Dresselnek van jobb ideje, mint amivel ő nyert a Duna Arénában az idei Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka idén is az esélyesek között szerepel mindkét vegyesúszó számban, de eltérően az öt évvel ezelőtti olimpián érvényes helyzettől, ezúttal nem toronymagas favoritként ugrik majd medencébe. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon 400 méter vegyesen győzött, az idei rangsorban viszont amerikai riválisai megelőzik őt, míg 200-on – ahol ugyancsak olimpiai címvédő – sorozatban öt győzelem után csak harmadik lett a kontinensviadalon. A háromszoros olimpiai bajnok – aki Rióban 100 méter háton is nyert – 200 méter pillangón és 200 méter háton érdekelt még a japán fővárosban.

Kapás Boglárka Rióban 800 méter gyorson nyert emlékezetes bronzérmet, azóta azonban pillangó specialistává képezte magát, aminek eredményeképpen 2019-ben Kvangdzsuban világbajnoki aranyat harcolt ki, májusban, a budapesti Európa-bajnokságon pedig címét megvédve lett újra a kontinens legjobbja.

Tokióban nem lesz könnyű dolga, ugyanis az Eb-n úszott 2:06.50 perces egyéni csúcsánál az amerikai Hali Flickinger (2:05.85), illetve a kínai Csang Jü-fej (2:05.44) is jobb idővel rendelkezik. Pályafutása utolsó, szám szerint az ötödik olimpiáján ugrik medencébe Cseh László, aki eddig mindegyik viadaláról éremmel tért haza. A négyszeres ezüst- és kétszeres bronzérmes “veterán” úszó ezúttal 200 méter vegyesen indul, akárcsak Kós Hubert, aki junior világcsúcstartóként az első olimpiájára készül.
Öt évvel ezelőtt Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen kétszeres világbajnoki ezüstérmesként joggal bizakodhatott a dobogós helyezésben, de nem járt sikerrel. A 32 éves úszó az idei Európa-bajnokságon sorozatban három győzelem után csak a negyedik lett, viszont júniusban, Rómában a Sette Colin olyan időt úszott (4:09.57), amivel a Duna Arénában nyert volna, a világranglistán pedig feljött a harmadik helyre.

Sós Csaba szövetségi kapitány korábban elmondta, három-négy érmet, közte legalább egy aranyat remél.

A lebonyolítás egyedi lesz, ugyanis az elődöntőket és döntőket helyi idő szerint reggel rendezik, az előfutamokat pedig este. Akárcsak Rio de Janeiróban öt éve, most is már az első döntős napon megszülethet az első magyar úszóarany: ezúttal is Hosszú Katinka az, aki vasárnap hajnalban a dobogó tetejére állhat. Magyar szempontból a “legerősebb” nap a jövő szerdai lehet, amikor is várhatóan Milák a 200 méter pillangó, Hosszú pedig a 200 méter vegyes fináléjában lesz érdekelt.

Kapcsolódó cikkek