Megvan a második érmünk!

Megvan a második érmünk!

Ungvári Miklós (fehérben) küzd a grúz Lasa Savdatuasvili ellen a férfi 66 kg-os súlycsoport döntőjében a 2012-es londoni nyári olimpia cselgáncstornáján, a londoni ExCel központban 2012. július 29-én, fotó: Kollányi Péter/MTIA 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet szerzett vasárnap a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok magyar versenyző a fináléban a nála 11 évvel fiatalabb, junior Eb-első grúz Lasa Savdatuasvili ellen lépett tatamira, aki már a felnőttek között is letette névjegyét idén egy Eb-bronzzal. Ungvári afgán, belizei, szlovén, lengyel és spanyol, míg riválisa chilei, francia, brit és japán dzsúdóson keresztül jutott a döntőbe. Savdatuasvili az egész nap folyamán rendkívül agresszívan küzdött, a világbajnok japán Ebinuma Maszasit ipponnal verte az elődöntőben. 

A rutin és a fiatalság összecsapására telt ház, 8000 néző volt kíváncsi az ExCeL központ cselgáncstermében. Savdatuasvili rendkívül vehemensen, szinte vadul támadott, egy perc múlva pedig jukót érő levitellel megszerezte a vezetést. Ungvári a földön megpróbálta megkontrázni, de nem sikerült. Két perc elteltével a japán vezetőbíró intette a magyar versenyzőt. Ungvári innentől folyamatosan támadott, több ígéretes akciója is volt, de egyikért sem kapott pontot. A földön hiába próbált fogást találni a grúzon, az nagyon jól védekezett, s megőrizte előnyét az ötödik perc végéig. A 31 éves Ungvári olimpiai ezüstérmével megkoronázta pályafutását, és – a szintén dzsúdós Csernoviczki Éva szombati bronza után – a magyar küldöttség második érmét szerezte a XXX. nyári játékokon.