Már készülnek Kairóra öttusázóink

Már készülnek Kairóra öttusázóink

Nyolc magyar indul az öttusázók világkupa-sorozatának idei első versenyén, Kairóban.
Marosi Ádám, Regős Gergely, Bereczki Richárd és Kardos Bence, valamint Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara, Réti Kamilla és Guzi Blanka lesz ott a szerdán kezdődő viadalon.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya elmondta, hogy Bereczki Kasza Róbert helyére került az utazók közé. Utóbbi, a válogatott 33 éves alapembere, aki egyéniben vb- és Eb-ezüsttel is rendelkezik, a januári, ciprusi edzőtáborból a tervezettnél korábban utazott haza térdfájdalma miatt, és felépülését követően kevés ideje volt arra, hogy a világkupa-szinthez szükséges formába lendüljön.

A négy állomásból álló vk-sorozatban a magyar versenyzők két-három indulási lehetőséget kapnak.

A szakvezető megemlítette, hogy öten némileg kiemelt helyzetben vannak, a már olimpiai kvótával rendelkező Demeter Bence mellett az eddigi eredmények alapján az olimpiai bronzérmes, egyéni világ- és Európa-bajnok Marosinak, valamint Kaszának, Regősnek és Kardosnak van esélye arra, hogy kvalifikációt szerezzen a tokiói játékokra.

“A lehetőségeket és a jelenlegi helyzetet, valamint az elmúlt években elért eredményeket figyelembe véve abban bízom, hogy még egy kvóta azért mindenképpen összejön”

– mondta Martinek.

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya is arról beszélt, hogy a keret tagjai két-három vk-versenyen vesznek majd részt.

A nőknél jelenleg Kovács Sarolta rendelkezik olimpiai kvótával, de a májusi – a kínai Hsziamenből a koronavírus-járvány miatt a mexikói Cancúnba áthelyezett – világbajnokságon még lehet közvetlen kvalifikációt kiharcolni, emellett pedig a nemzetközi rangsorban elfoglalt helyezések alapján is járhat részvételi jog. Ehhez pontokat kell gyűjteni, a legtöbbet a vk-döntő és a vb adja, az ezeken való részvételhez viszont előzőleg kell jól szerepelni.

“Azért annak örülnék, ha a világbajnokságon egyvalaki dobogós helyen végezne, vagy a dobogó közelébe kerülne”

– emelte ki Kállai Ákos.

Az egyiptomi vk-nyitányon szerdán rendezik a nők, csütörtökön pedig a férfiak selejtezőjét, majd pénteken és szombaton következnek a döntők, illetve vasárnap lesz a vegyes váltó.

A sorozat március végén Szófiában folytatódik, ahol pár nappal később, április első hetében még egy vk-viadalra sor kerül. A negyedik verseny Budapesten lesz április, május fordulóján, majd május közepén következik a döntő – jelen állás szerint Szöulban. Ha a helyszín marad, nem lesz könnyű dolguk az azon résztvevőknek, mert egy hét szünet után jön a világbajnokság Mexikóban, ami az átállást nagyon megnehezíti. Utóbbi viadalon három közvetlen kvóta megszerzésére van lehetőség a férfiak és a nők számára egyaránt, végül az ötkarikás mezőny a június 1-jén érvényes rangsor alapján válik teljessé.

Amennyiben egy országból bármelyik nem esetében kettőnél többen szereznek jogot az indulásra – amely névre szól -, a nemzeti szövetség, illetve végső soron a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, hogy kit indít.

Kapcsolódó cikkek