Legyőztük a cseheket!

Dzsuzsák Balázs örül, fotó: AFPA magyar labdarúgó-válogatott a pénteki barátságos mérkőzésen az újonc Gyurcsó Ádám 88. percben szerzett góljával 2-1-re győzött Prágában a jövő pénteken rajtoló Európa-bajnokságra készülő cseh csapat ellen. 33 év után tehát újra megvertük a cseheket.

A magyarok ezt megelőzően legutóbb 1979-ben – Bene Ferenc utolsó válogatott mérkőzésén – nyertek a csehek (akkor még csehszlovákok) ellen. A magyar válogatott hétfőn a szintén Európa-bajnoki résztvevő ír csapatot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban.

Eredmény:
Csehország-Magyarország 1-2 (1-1)
Prága, tizenhatezer néző v.: Lee Probert (angol)
gólszerzők: Kadlec (24., 11-esből), illetve Dzsudzsák (6.), Gyurcsó (88.)
sárga lap: Pilar (72.), illetve Kormcsár (11.), Vanczák (76.)

Csehország:
Pet Cech – Theodor Gebre Selassie, Tomás Sivok (Roman Hubnik, a szünetben), Michael Kadlec, David Limbersky – Jaroslav Plasil (David Lafata, 79.), Petr Jirácek (Tomas Hübschmann (79.) – Jan Rezek (Frantisek Rajtoral, 72.), Daniel Kolár (Vladimír Darida, 61.), Václav Pilar – Milan Baros (Tomás Pekhart, 61.)

Magyarország:
Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos (Halmosi Péter, 83.), Korcsmár Zsolt, Juhász Roland (Mészáros Norbert, 39.), Laczkó Zsolt – Koltai Tamás, (Gyurcsó Ádám, 64.) Varga József, Pintér Ádám, Dzsudzsák Balázs (Debreceni András, 92.) – Szakály Péter (Szabics Imre, 89.) – Szalai Ádám (Németh Krisztián, 90.)

I. félidő:

6. perc: A Vargával szemben elkövetett szabálytalanságért járó szabadrúgást Dzsudzsák gyorsan elvégezve tekerte a kapu jobb oldalába a labdát, amelybe a lövés pillanatában még a sorfalat állítgató Cech csak belekapni tudott (0-1).
24. perc: Baros vett át a labdát a 16-oson belül, beforgatta Juhászt, az Anderlecht védője pedig – a játékvezető szerint – szabálytalanul szerelte. A büntetőt Kadlec laposan, a jó irányba vetődő Bogdán hasa alatt a kapu bal oldalába lőtte (1-1).

II. félidő:

88. perc: Dzsudzsák tökéletes keresztlabdáját Gyurcsó kezelte la az ötös jobb sarkánál, majd rendkívül pontosan kilőtte a jobb alsó sarkot (1-2).

Hiába birtokolta többet a labdát a cseh válogatott, a magyarok Dzsudzsák szemfüles szabadrúgásgóljával már a hatodik percben megszerezték a vezetést. A hazaiak fölényük ellenére egyetlen kivételtől eltekintve nem tudtak helyzeteket kialakítani, igaz Rezek gólját egy lökés miatt nem adta meg a játékvezető. Ezt követően a csehek nagyobb tempóban kezdtek futballozni, és Baros harcosságának köszönhetően büntetőhöz jutottak, noha Juhász inkább a labdát találta el, mint a csatár lábát. A 11-est Kadlec értékesítette. A félidő hajrájában a csapatkapitányát vesztette el a magyar válogatott, ugyanis Juhászt sérülés miatt le kellett cserélni, Egervári Sándor Mészáros személyében – akárcsak Szakállyal a kezdőben – újoncot avatott.

A fordulást követően mindkét csapat lendülete alábbhagyott, így a szövetségi kapitányok cserékkel próbálták felrázni tanítványaikat. Egervári Sándor Gyurcsó Ádám pályára küldésével már a harmadik újoncot avatta az este. A folytatásban is a csehek uralták az összecsapást, Bogdán Ádám azonban remekül védett. A hajrában úgy tűnt, már mindkét gárda a “megváltó” hármas sípszót várja, ám Gyurcsó Dzsudzsák remek labdáját értékesítve eldöntötte az összecsapást.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya ezt mondta:

“Külön öröm, hogy ilyen okosan futballozott a csapat. Szerettünk volna többet a támadó harmadban lenni, de az ellenfél nagyon ránk erőltette az akaratát. Jó teljesítményt nyújtottak a debreceni futballisták, Gyurcsó pedig eldöntötte a találkozót, de örülök, hogy Dzsudzsák Balázs góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Remélem, hogy hétfőn az írek elleni összecsapást megfelelő állapotban tudjuk majd kezdeni”.

Kapcsolódó cikkek