Javíthat a mérlegén a címvédő

Javíthat a mérlegén a címvédő

Kézilabda rajz

Az európai szövetség (EHF) honlapja szerint a két együttes eddig 17 alkalommal találkozott egymással a nemzetközi porondon, a győriek három vereség és négy döntetlen mellett tízszer győztek. A negyeddöntő első meccsét szombaton 19 órától játsszák Podgoricán. A montenegrói csapat 2011 óta csak egyszer nem jutott a négy közé a BL-ben, 2012-ben legyőzte magyar ellenfelét a döntőben, 2015-ben is aranyérmes lett, tavaly és tavalyelőtt viszont alulmaradt a Győrrel szemben az elődöntőben.

Az EHF előzetese hangsúlyozza, bár a közelmúltbeli párharcok alapján szoros csata várható, azonban a Buducnost kerete jelentősen változott és némileg gyengült a szezon előtt, már a negyeddöntőbe jutás is siker volt részéről, így a magyar bajnok, és múlt vasárnap óta ismét kupagyőztes győriek a továbbjutás esélyesei. A Buducnost mellett szól a tehetség és a szenvedély, a fiatal játékosokból álló csapat hazai pályán biztosan harcolni fog a jó eredmény eléréséért az első meccsen. Ami a minőséget illeti, az ETO felé billen a mérleg – a védekezése a legjobb az egész mezőnyben -, még a súlyos térdsérülés után gyógyuló Nora Mörk és Tomori Zsuzsanna nélkül is.
 
A magyar együttest a mostani szezonban sújtó sérüléshullám kapcsán rendkívül találó hasonlattal élt az európai szövetség honlapja: “Ha az élet savanyú citromot dob a győriek elé, ők akkor is kiváló limonádét csinálnak belőle”. Bokasérülése után Stine Oftedal minden bizonnyal pályára léphet a találkozón. A Buducnost a középdöntőben azonos csoportban szerepelt a Ferencvárossal, és mindkét mérkőzését elveszítette vele szemben. Milena Raicevic csapatkapitány kijelentette, meg akarják mutatni, mit tudnak, de mindannyiuknak életük legjobb játékát kellene nyújtaniuk, hogy legyőzhessék a címvédőt, amelyet a BL-győzelem legfőbb esélyesének tart.

 

“Ha összehasonlítjuk a jelenlegi csapatunkat a tavalyival, a különbség óriási, de a szezon kezdetéhez képest nagyot léptünk előre” – nyilatkozta. Szóba került az is, hogy a podgoricai Moraca Sportcsarnokban mostanság egyáltalán nincs olyan félelmetes hangulat, mint korábban. Raicevic közölte, ők sem tudják, mi az oka ennek, de a vendégszurkolók valóban hangosabbak, mint a hazaiak.

 

A Ferencváros hazai pályán, Dabason kezdi a negyeddöntőt az orosz Rosztov-Don együttesével szemben. Idén rendeznek ötödik alkalommal négyes döntőt a BL végjátékában, és akármelyik csapat jut tovább ebből a párharcból, az újonc lesz a megváltoztatott lebonyolítású tornán. Az FTC legutóbb 2002-ben szerepelt a négy között a BL-ben, az orosz csapat viszont még soha. A két együttes eddig négyszer találkozott egymással, egy ferencvárosi siker és egy döntetlen mellett kétszer a Rosztov-Don győzött. A mostani idényben az FTC dobta a második legtöbb gólt a mezőnyben, ellenfele viszont a második legkevesebbet kapta.

“Nagyon nehéz a Ferencváros vendégeként játszani, sőt egy rémálom, mert fantasztikus szurkolói miatt az ellenfél nagy nyomásnak van kitéve” – jelentette ki a jobbszélső Anna Vjahirjeva. A francia vezetőedző, Frederic Bougeant ugyanakkor kijelentette, csapata fantasztikus formában van, és készen áll, hogy a végsőkig harcoljon. Ezt támasztja alá, hogy idén eddig húsz tétmérkőzést játszott, ebből 18-at megnyert, kettő pedig döntetlenre végződött.

Az EHF esélylatolgatása szerint a magyar együttes számára nagyon nehéz feladat az elődöntőbe jutás, mert amikor a támadójátéka jól működik, a védőmunkájával van probléma, amikor pedig a védekezése hatékony, a támadások nem működnek megfelelően. Amennyiben az oroszok nem becsülik le ellenfelüket – ahogyan tavalyelőtt a CSM Bucurestit – fennállásuk során először a négy közé kerülhetnek. 
Az FTC montenegrói balátlövője, Marija Jovanovic az idény végén visszavonul, ennek ellenére rendkívül motivált a szezon hajrájában.

“A Rosztov egy igazi élcsapat, tudjuk, hogy a párharc mindkét mérkőzésén a legjobb játékunkra lesz szükségünk, de nekünk is jó csapatunk van, és éppen a megfelelő időszakban kerültünk jó formába. Pontosan tudjuk, mire vagyunk képesek, és úgy érzem, eljött az idő, hogy a négyes döntőbe kerüljünk” – fogalmazott Jovanovic. A 32 éves kézilabdázó elárulta, bár egy ideig még játszhatna, éppen a mostani az eddigi legjobb és legnehezebb szezon a pályafutása során, ezért megfelelőnek tartja a időpontot a visszavonulásra.

Női Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések:

péntek:
Midtjylland (dán)-Vardar Szkopje (macedón) 19.00
CSM Bucuresti (román)-Metz HB (francia) 19.30

szombat:
FTC-Rail Cargo Hungaria – Rosztov-Don (orosz), Dabas 17.00
Buducnost Podgorica (montenegrói)-Győri Audi ETO KC 19.00

A visszavágókat a jövő hétvégén játsszák, a budapesti négyes döntőre május 12-én és 13-án kerül sor.