fotó: pixabay.com

Ismerje meg jobban Albert Flóriánt

Ismerje meg jobban Albert Flóriánt

Albert Flórián születésének 80. évfordulóján az Albert Alapítvány és a Ferencvárosi Torna Club szervezésében interaktív elemekkel bővített kiállítás nyílt a Groupama Arénában.
Az FTC és a magyar labdarúgás egyetlen aranylabdás futballistája, a tíz évvel ezelőtt, október 31-én elhunyt Albert Flórián szeptember 15-én ünnepelte volna 80. születésnapját.

A színvonalas és látványos kiállítás ünnepélyes pénteki megnyitóján megjelent a legendás játékos fia, ifjabb Albert Flórián, valamint unokája, Albert Flórián Patrik. Ott voltak továbbá a ferencvárosi klub vezetői, valamint számos kiválósága a rég-, illetve a közelmúltból, míg az első csapat jelenlegi vezetőedzőjének, Peter Stögernek a vezetésével a szakmai stáb és a felnőtt keret néhány tagja, valamint Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya is.

Albert Magdolna, a labdarúgó lánya az Albert Alapítvány és a család nevében kifejtette, a kiállítás az Albert 80 nevet viseli ugyan, de igazából csak életének hetven évéről szólhat, hiszen már tíz éve búcsút kellett venni tőle.

Hozzátette, a kiállítás alapjául szolgáló tárgyakat közel tíz éve már bemutatták Szegeden, majd azt követően további 28 helyen, s nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is.

“Két és fél éve arra gondoltunk, hogy a kornak megfelelően modernizáljuk a kiállítást, látványos elemekkel bővítjük, de csak egyszer, két évvel ezelőtt Békéscsabán volt lehetőségünk bemutatni, mert közbeszólt a koronavírus-járvány. És hiába volt több meghívásunk, nem volt lehetőségünk azokat elfogadni, máshová elmenni. Azóta viszont még többek lettünk, a modern kornak megfelelően, a fiatalok számára még inkább befogadható állomásokkal bővült a kiállításunk”

– mondta.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke kiemelte, a kiállítás példaként szolgáljon mindenki számára, miként lehet úgy leélni egy életet a futballban, hogy abban bármi lehetséges, ha a tehetség kellő szorgalommal, alázattal és kitartással párosul. Az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás- és Sportalapítvány, valamint az FTC fontos feladatának tartja, hogy méltóképpen ápolják a klub és a magyar futball legendás alakjának emlékét és szellemiségét. A nagyszabású kiállítással pedig – amelyet a stadion negyedik emeletén, közel 300 négyzetméteren alakítottak ki, és a Fradi-múzeum belépőjével lehet megtekinteni – tisztelegni akarnak a magyar labdarúgás “Császárának” emléke és életútja előtt. A tárlaton a különleges sporttörténeti ereklyéknek, sportfelszereléseknek, számos személyes tárgynak, így egyebek mellett az Aranylabdának köszönhetően megelevenedik Albert Flórián kivételes sportpályafutása mellett az a szellemiség is, amelyet élete során a sportpályán, valamint azon túl képviselt.

Kapcsolódó cikkek