Szilágyi Áron (b) és a dél-koreai Sanguk Oh a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének döntõjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én, fotó: Czagány Balázs/MTI

Hajszál híján sikerült a férfi kardválogatottnak

A dél-koreaiaktól egyetlen találattal, 45-44-re kikapott a döntőben, így ezüstérmes lett a magyar férfi kardválogatott a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton 45-31-re verte a vietnámiakat, majd 45-32-re az egyiptomiakat, ezzel negyeddöntőbe jutott. A vasárnapi folytatás is magabiztos sikerrel indult, a hazai együttes 45-29-re győzte le Iránt, majd az elődöntőben 45-38-ra Olaszországot.

Az aranyéremért az előző két vb-n első dél-koreaiakkal kellett megküzdeni. A BOK Csarnok csaknem telt lelátói előtt feszült légkörű, de izgalmas és látványos tusokat hozó csatában a magyarok 45-44-re kikaptak.

Jól kezdődött a finálé, Szatmári 5-4-re legyőzte Oh Szang Ukot, akitől az egyéni döntőben kikapott, majd Szilágyi 6-2-re alulmaradt Gu Bon Gillel szemben. A hátrány azonban nem sokáig maradt meg, mert Gémesi parádézott: 8-2-re verte Ha Han Szolt (15-12).

A folytatásban Szatmári 6-5-re alulmaradt Guval szemben, majd Gémesi is kikapott, mégpedig Ohtól 7-2-re. Ennek a körnek a zárásaként Szilágyi 5-5-re végzett a csereként beálló Kim Jun Hóval (27-30).

A különbség tovább nőtt, a Gémesit váltó Decsi jól tartotta magát, de 5-4-re kikapott Gutól, majd Szatmári és Kim asszójában már 31-38 is volt az állás. Ekkor azonban változott a helyzet, az egyéni verseny ezüstérmese 37-40-ig felzárkózott egy 6-5-ös győzelemmel, majd a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi 41-41-nél utolérte Ohot, sőt nagyszerű tusokkal 43-41-re ellépett.

Szilágyi Áron (b) és a dél-koreai Sanguk Oh a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének döntõjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én, fotó. Czagány Balázs/MTI

A dél-koreai azonban egyenlített, majd 44-43-ra megint Szilágyi vezetett, aztán jött az újabb egyenlítés. Az utolsó akcióban a magyar kardozó megindult, de nem érte el ellenfelét, így hátrálni kényszerült, Oh pedig kihasználta a helyzetet. Szilágyi dühösen csapta földhöz sisakját, nem is az utolsó tus miatt, hanem azért, mert a 7-5-ös részsikerével nem jött össze a nagy bravúr, illetve benne volt még, hogy korábbi tusokat vitatott helyzetben nem a magyarok javára ítéltek.

Amúgy is sok volt a leállás, az ázsiaiak többször kérték a mérkőzésvezetőt videózásra és nem egy alkalommal el is érték az eredetileg hozott ítélet megváltoztatását.

Szilágyi 27-29-nél, amikor a dél-koreaiaknak adtak egy pontot, jelezte, hogy keresztlépéssel szabálytalan volt az ellenfél. Videózás után a pontot visszavették, ugyanakkor nem adták Szilágyinak, pedig ő is lámpát gyújtott.
A közönség végig buzdította a magyar csapatot, és Szilágyi parádés felzárkózásánál már a sikeres lezárást várta, így  – akárcsak a csapat – csalódottan vette tudomásul, hogy az ázsiaiak győztek sorozatban harmadszor. A 2017-es sikerük alkalmával ugyancsak a magyarokat verték meg a lipcsei döntőben.

Szilágyi Áron, miután a dél-koreai csapat nyert a magyar válogatott ellen a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének döntõjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én, fotó: Czagány Balázs/MTI
A férfi kardozók a magyar válogatott harmadik dobogós helyezését gyűjtötték be a hazai világbajnokságon. Csütörtökön második lett Szatmári, majd pénteken győzött a párbajtőröző Siklósi Gergely.

A magyar csapatnak az érmeket Áder János köztársasági elnök adta át, aki Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt a helyszínen nézte meg a döntőt. A dobogóra álláskor a közönség “szép volt, fiúk” rigmussal köszönte meg a produkciót. Szilágyi az eredményhirdetés után mikrofonba mondott köszönetet a drukkereknek.

Eredmények:
férfi kard csapatverseny:
szombaton:

a 32 között:
Magyarország-Vietnám 45-31

a 16 között:
Magyarország-Egyiptom 45-32

vasárnap:

negyeddöntő:
Koreai Köztársaság-Románia 45-34
Németország-Oroszország 45-43
Magyarország-Irán 45-29
Olaszország-Georgia 45-33

elődöntő:
Koreai Köztársaság-Németország 45-22
Magyarország-Olaszország 45-38

a 3. helyért:
Olaszország-Németország 45-38

döntő:

Koreai Köztársaság-Magyarország 45-44
Áder János köztársasági elnök, valamint Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás (b-j), az ezüstérmes magyar válogatott tagjai a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének eredményhirdetésén a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én, fotó: Illyés Tibor/MTI

Végeredmény:
férfi kard csapatverseny,

világbajnok: Koreai Köztársaság (Gu Bon Gil, Ha Han Szol, Kim Jun Ho, Oh Szang Uk)
2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
3. Olaszország (Luca Curatoli, Luigi Samele, Aldo Montano)

Kapcsolódó cikkek