Gyarmati Dezső múltról, jövőről

Gyarmati Dezső múltról, jövőről

                                                        Gyarmati DezsőAz idei játékokat felvezető sorozatának részeként hosszú interjút közölt hétfőn a Reuters brit hírügynökség a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, Gyarmati Dezsővel, aki először az 1948-as londoni játékokon vett részt ötkarikás tornán, és ott ezüstérmet nyert a magyar válogatottal.

“Másodikak lettünk. Le voltunk sújtva… Bár én nem annyira. Fiatal voltam, és tudtam, hogy egy napon nyerek még olimpiai bajnoki címet. Azt persze nem gondoltam, hogy hármat is fogok.” – emlékezett az akkor húszéves, ma 84 esztendős Gyarmati, aki összesen öt olimpián vett részt és három arannyal, valamint 1-1 ezüsttel és bronzzal minden idők legeredményesebb pólósa. A legendás vízilabdázó, volt szövetségi kapitány, a Nemzet Sportolója felidézi ötkarikás diadalait, s részletesen beszámol az 1956-os, melbourne-i sikerről, amely közvetlenül az itthoni forradalom leverése után született.

Gyarmati Dezső egykor
                                                Gyarmati olimpiai bajnokként

Az interjúban megszólal a szintén háromszoros ötkarikás bajnok utód, Kiss Gergely is, aki szerint Gyarmatiék örökségét nehéz lesz túlszárnyalni. “Sok újdonságot hoztak a vízilabdázásba. A gyorsabb játék érdekében bevezették a kézből-kézbe passzolást és a zónavédekezés meghonosítása is az ő nevükhöz fűződik.” – mondta Kiss. Gyarmati úgy fogalmazott, nagyon boldog lenne, ha a magyar együttes idén, Londonban sorozatban negyedszer is a csúcsra érne. “Nehéz lesz, de a mostani játékosok többsége világklasszis sportoló” – mondta.