Péni István (archív)

Fantasztikus napja volt egy magyar tehetségnek

Fantasztikus napja volt egy magyar tehetségnek

Péni István nemcsak megnyerte szombaton a férfi légpuskások versenyét a Százhalombatta Openen, amely egyben a második Európa-bajnoki válogató is volt, hanem az alapversenyben jobban lőtt a világcsúcsnál.

A hazai szövetség közlése alapján Péni az alapversenyben kilenc tizeddel jobbat lőtt a fennálló világrekordnál, 634.4 körös eredménye egyszersmind a legjobb volt a mezőnyben. Világcsúcsot viszont csak olimpián, vb-n, világkupán és kontinensviadalokon lehet lőni. Péni a döntőben “rajt-cél” győzelmet aratott, végig nagy tízeseket lőtt, eredménye 254.5 kör, ami közel öt körrel volt jobb a még juniorkorú második helyezett Hammerl Soma eredményénél (249.6). A harmadik helyen Sidi Péter végzett 228.2 körrel.

A női légpuskásoknál a juniorkorú Dénes Eszter döntős eredménye, a 251.9 kör új országos csúcs, amellyel a saját maga által felállított rekordot (251.7) javította meg.

A két győztes edzője, Kissné Oroszi Edit kiemelte: Péni István formáját tekintve kijelenthető, hogy azért utazik a finnországi Eb-re, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a legjobbak között végezzen, míg Dénes Eszternél az olimpiai kvóta a célkitűzés.

Női légpisztolyban Major Veronika, míg férfi légpisztolyban Tóth Gábor győzött. Utóbbi verseny során az alapban legjobb Tátrai Miklós 580 körig jutott, ami nemzetközi szintű eredmény, majd aztán a döntőben harmadikként végzett.

Győrik Csaba szövetségi kapitány Tátrai Miklóssal kapcsolatban hangsúlyozta: fontos volt, hogy megmutassa, képes olyan teljesítményre, amivel majd harcba szállhat a kvótáért az Eb-n. Az első Eb-válogatót december közepén Szombathely rendezte, a százhalombattai viadalt a tervek szerint még egy követi: két hét múlva a fővárosban, a BHSE pályáján küzdenek a tagságért. A három válogató esetében azt a kettőt veszik figyelembe, amelyeken az adott versenyző jobb eredményt ért el. Teljesítményüket egy összesített pontérték alapján határozzák meg, amelyet az alapverseny eredménye, valamint a döntőben elért helyezés egyaránt befolyásol. A február végén, március elején kerül sorra kerülő finnországi 10 méteres Eb egyben olimpiai kvótaszerző viadal is.

Eredmények:

Férfi légpuska:

1. Péni István 254.5 kör
2. Hammerl Soma 249.6
3. Sidi Péter 228.2

Férfi légpisztoly:

1. Tóth Gábor 240 kör
2. Hegedűs László 237.8
3. Tátrai Miklós 214.5

Női légpuska:

1. Dénes Eszter 251.9 kör – döntős országos csúcs
2. Mészáros Eszter 251.1
3. Zwickl-Veres Kata 229.1

Női légpisztoly:

1. Major Veronika 237.7 kör
2. Fábián Sára Ráhel 235.4
3. Komáromi Krisztina Panna 215.9

Kapcsolódó cikkek