A rutinszerzés mellett érem is a cél

A rutinszerzés mellett érem is a cél

Többnyire fiatal versenyzőkkel szerepel a magyar öttusa-válogatott a hétfőn kezdődő Nyizsnyij Novgorod-i Európa-bajnokságon, amelyen a tapasztaltabbak közül Demeter Bence és Kovács Sarolta is szerephez jut.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya elmondta, hogy az oroszországi kontinensbajnokságon rajthoz álló mezőny nem ismert, de valószínűleg más nemzetek sem szerepeltetik a tokiói olimpián induló versenyzőiket. Ennek ellenére kijelenthető, hogy nincs könnyű verseny, és sokaknak bizonyítási alkalom lesz az Európa-bajnokság.

“A csapatból az olimpiai kvótás, tapasztalt Demeter Bencétől az első hat hely valamelyikének megszerzését várom, és kimondható, hogy Bencében az éremesély is benne van”

– fogalmazott a kapitány. Hozzátette, hogy a fiataloknál elsősorban a rutinszerzés a cél, de ők is képesek lehetnek jó eredményre.

Kállai Ákos, a nők szakvezetője a programot nyitó női váltóban lehetőséget ad az olimpián induló, világbajnok Kovács Saroltának, aki márciusi térdműtéte óta most versenyez először.

“Saci már teljes értékű edzésmunkát végez, és edzőivel megbeszéltük, hogy a váltóban elindul, majd hazautazik, és itthon folytatja a felkészülést az olimpiára. Az Eb lehetőség lesz arra, hogy új ingerek érjék őt, és visszazökkenjen a versenyek hangulatába, ami fontos. Számára az egynapos váltó egy erős edzéssel ér majd fel”

– indokolt a szakvezető, majd arról beszélt, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a hagyományos versenyen csak három versenyzőt szerepeltet, Alekszejev Tamara mégsem utazik Oroszországba, tartalékként itthon készül az olimpiára.

“A fiatalok számára pedig a – hiányzók miatt várhatóan kevésbé rangos – kontinensbajnokság jó alkalom lesz a rutinszerzésre, önbizalomnövelésre, ám ha kijön a lépés, éremmel is hazatérhet a csapat”

– vélekedett Kállai Ákos.

A magyar Eb-csapat:

férfi hagyományos verseny: Demeter Bence, Kardos Bence, Regős Gergely, Bereczki Richárd
férfi váltó: Regős, Szép Balázs
női hagyományos verseny: Guzi Blanka, Réti Kamilla, Simon Sarolta
női váltó: Kovács Sarolta, Guzi
vegyes váltó: Bereczki Richárd, Simon Sarolta

A program:

július 5., hétfő – női váltó
július 6., kedd – férfi váltó
július 7., szerda – női selejtező
július 8., csütörtök – férfi selejtező
július 9., péntek – női döntő
július 10., szombat – férfi döntő
július 11., vasárnap – vegyes váltó

Kapcsolódó cikkek