Majdnem teljes Mocsai Lajos kerete

Majdnem teljes Mocsai Lajos kerete

Tizenhét magyar játékos utazhat majd a csütörtökön kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságra. A veterán átlövő Perez Carlos ugyan itthon marad, de kész bármikor csatlakozni a csapathoz.

nnnMocsai Lajos szövetségi kapitány

A svédországi világbajnokság tétje a megszokottnál és nagyobb, hiszen a sikeres szereplés lehetőséget nyújt az olimpiai részvételre. A cél, hogy a válogatott a legjobb hét között végezzen. A torna aranyérmese automatikusan kvótát szerez az ötkarikás játékokra, míg a 2-7. helyezettek szerepelhetnek a londoni olimpia selejtezőjében, 2012 áprilisában.

A magyar szövetség elnöksége keddi ülésén döntött arról, hogy 17-en utaznak, mert bár a vb-re csak 16 játékos nevezhető, lehetőség van arra, hogy a kerettel tartsanak további játékosok is önköltségi alapon. Így mód nyílik arra, hogy a válogatott éljen a csere lehetőségével. Tizenöt játékos helye már biztos, míg a plusz két fő a kézsérüléssel küszködő Laluska Balázs, Harsányi Gergely és a junior korú Ancsin Gábor közül kerül ki.

A 39 esztendős világklasszis átlövő Perez Carlos egyelőre itthon marad. A hivatalos megfogalmazás szerint ő a tervezett csere. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vb-t felvezető sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mivel Perez már nem fiatal, klubja, az MKB Veszprém csak megkötésekkel engedte el a fontos tornára, melynek elején még itthon marad. A rutinos kubai születésű átlövő a megállapodás értelmében három mérkőzésen kaphat majd játék lehetőséget.

“A vb-re nemcsak mi, hanem körülbelül 12-14 csapat megy ki azzal a célkitűzéssel, hogy ott legyen a legjobb hét között. A magyar válogatott kétharmada fiatal, egy harmada rutinos játékosokból áll, az együttes egységes, motivált, de majd kiderül, mire lesz elegendő a játéktudás, a lendület és a lelkesedés” – fogalmazott szakvezető, aki már nem kívánt foglalkozni Nagy László ügyével.

“Az év legfontosabb válogatott eseménye előtt állunk, nem az ő távolmaradásáról kell szólniuk a híreknek. Az elnökség által felkért testület nem tudott megállapodni a Barcelona átlövőjével, ezt tudomásul kell venni – tette hozzá a kapitány. – Nagy már az előző Eb-n sem volt ott, akkor nem jutottunk tovább a csoportból. A játékosállomány nem változott jelentősen a mostani vb-re, ehhez képest a legjobb hétbe szeretnénk bekerülni. Óriási az eltérés a mostani célkitűzés és a tavalyi eredmény között, de szeretnénk bizonyítani.”

Az elnökség az első helyért összesen 25, a második helyért 20, a harmadikért 16, a negyedikért 14, az ötödikért 12, a hatodikért 11, a hetedikért pedig 10 millió forintot oszt szét a játékosok között. 

A torna további érdekességei közé tartozik, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) első ízben maga is kötött biztosítást a vb-n szereplő kézilabdázókra, ráadásul a tornára játékost adó klubokat is kompenzáció illeti meg.

A világbajnokság január 13-án rajtol. A magyarok 14-én, pénteken kezdenek Norrköpingben az olimpiai ezüstérmes Izland ellen. Ezt követően 15-én szombaton Norvégiával, január 17-én Linköpingben Brazíliával, 18-án Japánnal és a csoport utolsó mérkőzésén, 20-án Ausztriával játszik majd. A középdöntőbe a legjobb három válogatott kerül.

A világbajnokságra utazó keret tagjai:

kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)

jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
jobbátlövők: Nagy Kornél (MKB Veszpém), Mocsai Tamás (SG Flensburg)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
beállósok: Gál Gyula (HC Croatia Zagreb), Schuch Timuzsin (HCM Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Katzirz Dávid (Pick Szeged), 
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Pick Szeged)

Január 13-án várható döntés arról, hogy Laluska Balázs (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex) és Ancsin Gábor (RN Löwen-TSG Lu.-Friesenheim) közül, melyik kettő utazik 16. és 17. játékosként a csapattal.

Tervezett csere: Perez Carlos (MKB Veszprém) 

Tartalékok: Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém), Tatai Péter (Pick Szeged), Vadkerti Attila (Pick Szeged)